România la Bienala de Artă de la Veneţia
Pavilionul României la Bienala de Artă de la Veneţia s-a deschis oficial.
Eugen Cojocariu, 23.04.2022, 15:15
Pavilionul României la Bienala de Artă de la Veneţia s-a deschis oficial. Vernisajul expoziției Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului” / You Are Another Me – A Cathedral of the Body”) a artistei și regizoarei Adina Pintilie, curatoriată de Cosmin Costinaş și Viktor Neumann a avut loc în Giardini della Biennale. Evenimentul a avut loc cu participarea întregii echipe de proiect, alături de Attila Kim, Comisarul României pentru Bienala de la Veneția, Diana Baciuna, secretar de stat la Ministerul Culturii, Andrei Novac, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe, Liviu Jicman, Președintele Institutului Cultural Român. Evenimentul din Giardini della Biennale a fost urmat de vernisajul instalației de realitate virtuală găzduite de Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția.
Reprezentând Participarea României la cea de-a 59-a Expoziție Internațională de Artă – La Biennale di Venezia, proiectul poate fi vizitat la Pavilionul României din Giardini della Biennale și la Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistă din Veneția în perioada 23 aprilie – 27 noiembrie 2022.
Curatoriat de Cosmin Costinaș și Viktor Neumann, proiectul Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului”/You Are Another Me—A Cathedral of the Body” reprezintă noua etapă a procesului de cercetare, în mai multe limbaje și discipline artistice asupra intimității și corporalității, inițiat de Adina Pintilie în 2010 și manifestat public într-o fază anterioară, în domeniul cinematografic, cu lungmetrajul Touch Me Not”, din 2018, câştigător al Ursului de Aur la Festivalul internaţional de film de la Berlin.
Principalul spațiu expozițional din Giardini della Biennale găzduiește o instalație video, formată din nouă canale cu o durată de 45 de minute, recomandată să fie văzută în întregime. În diferite configurații, protagoniștii explorează împreună intimitatea, relaționând prin conversație, grija față de celălalt, dans sau atingere. Pavilionul României este împărțit în două zone diferite, dar complementare: spațiul mai întunecat și mai mare invită la procese individuale de autoreflecție printr-o porozitate a ecranului dintre protagoniști și public. O încăpere mai mică, de această dată luminoasă, face referire la spațiul de autodescoperire colectivă și restaurativă din Touch Me Not” și îi expune pe vizitatori unul celuilalt.
Potrivit curatorilor, proiectul Adinei Pintilie este extrem de actual: astăzi, corpul a redevenit un câmp de luptă al ideologiilor, un pretext pentru anxietăți culturale și politice, duse la extrem de declanșarea recentă a unui război atroce pe continentul european, motivat de o ideologie naționalistă și conservatoare, precum și de intoleranță extremă și de etos fascist. În mijlocul acestui reviriment al ideologiilor de dreapta din întreaga lume, accelerate și de pandemie, Pintilie își imaginează un loc pentru transgresarea barierelor ce ne despart și înlocuirea lor cu afecțiune și devotament reciproc.”
Expoziția din Pavilion se extinde printr-o instalație de realitate virtuală în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția. Prin întâlnirea cu protagoniștii într-un mediu 3-D simulat și explorarea granițelor din ce în ce mai neclare dintre virtualitate și corporalitate, instalația pune astfel sub semnul întrebării ideea de prezență fizică ca o condiție prealabilă pentru intimitate.
Radio România Internaţional este partener media al evenimentului.