Festivalul Filmului Francez 2022
Festivalul Filmului Francez 2022 are loc în perioada 1-12 iunie în 11 oraşe din România.
Eugen Cojocariu, 31.05.2022, 15:27
Festivalul Filmului Francez (FFF), cel mai longeviv festival din România dedicat unei cinematografii naționale, propune anul acesta peste 100 de proiecţii de film. Aces’tea sunt programate în cinematografe, în spaţii culturale alternative, dar şi în aer liber, între 1 și 12 iunie, în 11 orașe din țară: București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brașov, Brăila, Constanța, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava și Târgu Mureș.
Cea de-a 26-a ediție a festivalului, organizată de Institutul Francez din România împreună cu partenerii săi, este plasată sub semnul privirii, al explorării şi al empatiei, prin deviza ochii noștri larg deschiși”. Pe lângă proiecţiile de film, festivalul propune spectatorilor din Bucureşti şi câteva surprize.
Selecţia filmelor din acest an este alcătuită din 27 de lungmetraje şi scurtmetraje, organizate în patru secţiuni. Titlul de deschidere al acestei ediții la Bucureşti este Les Passagers de la nuit” / ”Pasagerii nopții” de Mikhaël Hers, care o are în rolul principal pe Charlotte Gainsbourg. O odă melancolică a anilor 80, filmul a fost prezentat la ediția de anul acesta a Festivalului de Film de la Berlin.
Les Passagers de la nuit” face parte din secțiunea emblematică a festivalului, Panorama filmelor anului. Alte filme aclamate de criticii francezi și prezentate în premieră națională în România completează această secțiune a festivalului: Un autre monde” / ”O altă lume” de Stéphane Brizé, în care Vincent Lindon interpretează rolul unui director de companie care trebuie să se decidă asupra sensului vieții sale, în timp ce ierarhia îl obligă să pună în aplicare un plan social; Enquête sur un scandale dEtat” / Ancheta unui scandal de stat” de Thierry de Peretti urmărește întorsăturile unei anchete palpitante a unui jurnalist de investigație; Oranges Sanguines” / Portocale sângerii” de Jean-Christophe Meurisse, o comedie corozivă și nemiloasă față de cei aflați la putere.
Ca în fiecare an, FFF prezintă creația tinerei generații de cineaști francezi. Filmele din secțiunea Competiția Tinere Talente – Lungmetraj sunt marcate de îndrăzneală. Filmele din această secțiune vor concura pentru premiul publicului, în vreme ce câştigătorul secţiunii Competiția Tinere talente – scurtmetraj va fi decis de un juriu compus din 3 tineri critici de film români.
În contextul în care Franța deține președinția Consiliului Uniunii Europene, secțiunea Regard vers lEurope” / Privire către Europa” reprezintă elementul central al acestei ediții şi celebrează cooperarea în domeniul cinematografiei prin proiecția a 8 coproducţii franco-europene marcante. Selecţia include şi cel mai recent exemplu al cooperării cinematografice fructuoase dintre Franța și România, filmul lui Cristian Mungiu, R.M.N.”, prezentat anul acesta în competiție la Cannes. Proiecţiile sale de la Bucureşti şi Cluj-Napoca vor fi urmate de discuţii cu regizorul şi actorii.
Pentru profesioniştii industriei cinematografice din România interesaţi de dezvoltarea coproducţiilor europene, Festivalul propune un masterclass cu multipremiatul producător franco-tunisian Saïd Ben Saïd, dar şi o sesiune de formare de două zile pentru obţinerea granturilor de finanţare MEDIA.