Evocare Doina Păuleanu (1948-2020)
Excepționalul istoric și critic de artă, director al Muzeului de Artă Constanța, Doina Păuleanu (1948-2020) a fost evocată de către colegii de breaslă.
Eugen Cojocariu, 10.09.2021, 12:00
Muzeul Național de Artă al României și Asociația Prietenii Muzeului Național de Artă al României au organizat pe, 9 septembrie 2021, o evocare a celei care a fost excepționalul istoric și critic de artă, director al Muzeului de Artă Constanța, Doina Păuleanu (1948-2020).
La sfârşitul anului 2020 dispărea brusc, din cauza noului coronavirus, o personalitate de excepţie a lumii artelor plastice româneşti, Doina Păuleanu, critic de artă, prolific autor de albume şi cărţi despre artele plasctice, aproape 30 de ani director al Muzeului de Artă din Constanţa. Veche prietenă a postului nostru de radio, doamna Păuleanu a fost evocată de lumea artiştilor plastici din România şi de managerii mai multor muzee de prim rang din ţară.
Evocarea, desfăşurată în aer liber, în curtea Muzeului Colecţiilor de Artă, din Bucureşti, s-a încheiat cu un film documentar cuprinzând mărturii şi momente în care Doina Păuleanu, un povestitor înnăscut, se povestea publicului. Am stat de vorbă cu amfitrionul evenimentului comemorativ, Călin Stegerean, Director general al Muzeului Naţional de Artă al României.
Un alt invitat de marcă a fost profesorul şi omul de cultură Andrei Pleşu, fost coleg cu Doina Păuleanu, şi care a povestit cum aceasta, braşoveancă de origine, a „invadat” Dobrogea cu personalitatea sa, iubind din toată inima această regiune românească. Domnul Pleşu făcea o paralelă metaforică, vorbind despre Regele Carol I, care le spunea soldaţilor din Cadrilater, când acesta a intrat în componenţa României, că nu trebuie doar să protejeze oamenii de diferite religii şi naţionalităţi din Dobrogea, ci trebuie să-i iubească.