Ecologiile grijii și îngrijirii
În perioada 2 septembrie - 20 octombrie are loc proiectul multidisciplinar “Ecologiile grijii și îngrijirii.
Eugen Cojocariu, 30.08.2023, 14:59
În perioada 2 septembrie – 20 octombrie 2023 are loc în mai multe galerii de artă şi în Grădina Bortanică din Bucureşti proiectul multidisciplinar “Ecologiile grijii și îngrijirii”.
Ecologiile grijii și îngrijirii” este un eveniment de anvergură, cu tematică botanică, bazat pe o cercetare interdisciplinară în artă contemporană, arhitectură, peisagistică și horticultură. O colaborare amplă între artiști, horticultori și arhitecți fundamentează o expoziție de mari dimensiuni, împărțită între trei galerii bucureștene.
Nicolae Comănescu, Hortensia Mi Kafchin, Andreea Medar, Ana Maria Micu, Maria Balea, Roman Tolici, Marta Mattioli şi Ciprian Mureșan se numără printre cei 32 de artiști care expun, în luna septembrie, la Galeriile Strata, Mobius și Leilei. Programul include două intervenții în Grădina Botanică Dimitrie Brândză” din București, alături de conferințe, ateliere și plimbări curatoriate de artista vizuală Gabriela Mateescu, împreună cu cercetătoarele Valentina Iancu (arte vizuale), Eliza Yokina (arhitectură) și prof.univ.dr. Mihaela Georgescu (botanică).
Expoziția este împărțită în 4 secțiuni, inspirate de cultura pop, cea populară, respectiv înțelegerea comună: plante utile, otrăvitoare, afrodisiace și ritualice.
Ecologiile grijii și îngrijirii” pornește de la o serie de întrebări care vizează relația omului cu natura botanică, decelate din omonimia cuvântului grijă. Urmărind grija pentru plante, plantele folosite pentru îngrijire sau îngrijorarea în fața dezastrelor ecologice actuale, expoziția va introduce o perspectivă complexă asupra rolului florei în viața umană și invers. Fiecare secțiune a expoziției cuprinde plante vii și machete arhitecturale ale unor construcții folosite pentru creșterea și îngrijirea lor, precum și o serie de lucrări de artă contemporană care vorbesc polifonic și nuanțează subiectiv cercetarea botanică și arhitecturală.
Proiectul este organizat de Asociația Nucleu 0000, în parteneriat cu Facultatea de Horticultură din București, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, şi este cofinanțat de AFCN.