De la Timişoara 2023 la Art Encounters
Timişoara este în acest an gazda a peste 1000 de evenimente cultruale. Am asistat la câteva dintre ele!
Eugen Cojocariu, 27.05.2023, 19:23
În 2023, Timișoara a preluat, alături de Elefsina (Grecia) și Veszprém (Ungaria), prestigiosul titlu de Capitală Europeană a Culturii. Acestea s-au alăturat celor peste 60 de orașe selectate în anii precedenți, atât din UE, cât și din afara acesteia.
Prin titlul de Capitală Europeană a Culturii se demonstrează bogăția și diversitatea culturilor din Europa, se stimulează turismul durabil și se promovează dezvoltarea orașelor prin cultură.
Am fost la Timişoara, împreună cu un grup de ziarişti români şi străini şi am realizat mai multe interviuri cu unii dintre actorii importanţi ai programului Timişoara 2023.
Am participat şi la weekendul inaugural al Bienalei de Artă Contemporană Art Encounters, unul dintre punctele principale ale Programului Timişoara 2023. Titlul Bienalei este unul provocator, «My Rhino Is Not a Myth. Art Science Fictions”, şi citează artistic din Albrecht Dürer, marele pictor german, creator de gravuri și teoretician al artei, dar şi din Eugen Ionescu, cu a sa celebră piesă “Rinocerii”.
Ovidiu Megan este preşedinte executiv al Asociației Timișoara – Capitală Europeană a Culturii.
Am stat de vorbă şi cu Ovidiu Şandor, președintele Fundației Art Encounters.
Un alt interlocutor a fost Diana Marincu, curator și critic de artă, director artistic al Fundației Art Encounters. Am discutat despre Bienală, dar şi despre alte două expoziţii extrem de interesante pe care le-a curatoriat, Adrian Ghenie, «Corpul imposibil», respectiv expoziţia colectivă «Diferite grade de libertate», de la Kunshalle Bega.
Unul dintre cei mai cunoscuţi artişti vizuali contemporani din România este Mircea Cantor.
O veche cazarmă austriacă din apropierea Pieţei Unirii a fost readusă în circuitul public prin proiectul cultural după SCULPTURĂ/SCULPTURĂ după”, gândit de directorul Fundației Interart TRIADE, Sorina Jecza, și de arhitectul Attila Kim, comisarul României la Bienala de Artă de la Veneţia. Este, practic, o istorie a sculpturii româneşti contemporane, pusă strălucit în operă într-o clădire fascinantă. Am discutat cu Sorina Jecza despre acest regal de sculptură.
Am întâlnit-o într-o altă clădire care a avut destinaţie militară, Comenduirea Garnizoanei, din Piaţa Libertăţii, pe artista vizuală româno-americană Megan Dominescu.
Sașa-Liviu Stoianovici este un artist vizual, interpret la instrumente muzicale tradiționale. L-am întâlnit la Muzeul Apei, din Timişoara, în expoziţia „Expanded Nature”.
La „Expanded Nature” l-am întâlnit şi pe artistul vizual Bogdan Raţă. Lucrarea sa cea mai cunoscută din programul Timişoare 2023 este “The Middle Way”, o mână roşie, din răşină sinteică, amplasată pe Bastionul Maria Theresia din oraş.
Tot la La Timişoara a avut loc recent „La Pas. Festival de Gastronomie Artizanală”. Am stat de vorbă cu Mihaela Veţan, preşedinta CRIES (Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice & Solidare).