De la ”O viață în căutarea luminii” la terapia prin artă
De multe ori, cei care trec prin încercări grele ale vieții, caută mai intens ca niciodată frumosul.
Eugen Cojocariu, 05.03.2022, 17:27
Unuia dintre artiştii plastici cei mai importanţi ai României, Ervant Nicogosian, i-a fost dedicată recent la Bucureşti, la ARCUB Gabroveni, expoziția ”O viață în căutarea luminii. Ervant Nicogosian și Prietenii”.
Expoziția apus accent pe lucrările realizate de Ervant Nicogosian în ultima perioadă a vieții sale, când pierzând lupta cu glaucomul și orbind complet, pictorul reușește ca în cel mai amenințător întuneric, să găsească umbre și culori pentru a-și continua arta, ca un exercițiu terapeutic, lăsând moștenire României un patrimoniu cultural semnificativ. Curatoarea Adela Mara ne oferă amănunte despre ce a cuprins expoziţia:
Supranumit “Pictorul orb care a învins întunericul“, Ervant Nicogosian redă prin lucrările sale o imensă suferință dublată de o dorință de eliberare, dar și o imensă poftă de viață. Expoziția a fost adusă în atenția publicului de către conf. univ. dr. Gilda Mologhianu, fiica pictorului și medic primar recuperare medicală, cu care am discutat despre artist, opera sa şi epoca sa:
În cadrul expoziţiei a fost organizat un eveniment special dedicat terapiei prin artă. De multe ori, cei care trec prin încercări grele ale vieții, caută mai intens ca niciodată frumosul. Arta rămâne astfel cel mai bun aliat, iar terapia prin artă calea pentru ca împreună să putem vedea fața frumoasă a lumii, chiar și în contextual unui diagnostic oncologic. A fost prezentat mediu metrajul artistic «Care dintre noi !», al regizoarei și scriitoarei Chris Simion Mercurian, în care ne spune povestea puterii de a-ți depăși limitele.
Am stat de vorbă după eveniment cu dr. Valentin Veron Toma, doctor în științe medicale, antropolog medical, Şeful Depatamentului de Antropologie Socială şi Culturală din Cadrul Institutului de Antropologie „Francisc Rainer” al Academiei Române: