Breaking Bread: The Tale of a Revolution
Colectivul independent E T A J revine în California cu un performance act.
Eugen Cojocariu, 09.08.2024, 14:59
Artiștii vizuali Cătălin Burcea, Răzvan Năstase, Mircea Modreanu şi Ilina Schileru, curatoriaţi de Călina Coman, pregătesc a doua călătorie sub egida E T A J artist-run space spre SUA. Ei se întorc pe coasta californiană cu un performance act pe tema libertății, prin interpretarea unor practici de marketing alimentar din anii ‘80 înainte de Revoluția Română din 1989, în cadrul celei de-a doua ediții a târgului de Artă TRYST, organizat de Muzeul de Artă Torrance la Los Angeles între 23 şi 25 august.
Titlul «Breaking Bread: The Tale of a Revolution» păstrează un dram de ironie caracteristică grupului, subversivitate, și face aluzie la cunoscutul serial american de televiziune ale cărui subteme includ, printre altele, și libertatea individului.
La 35 de ani de la Revoluția anticomunistă, Institutul Cultural Român celebrează libertatea, iar E T A J, libertatea de exprimare artistică — așezând astfel bazele unui proiect expozițional la intersecția dintre artele vizuale și performative, inspirat de cântecul pentru copii de sorginte comunistă „Noi în anul 2000”. Conceptul are la bază un vers din cântecul scris de Horia Moculescu, care leagă ziua de mâine, cu „aur și pâine”. Noul Mileniu promitea o lume utopică, flori și palate, dar propaganda comunistă avea să se încheie formal odată cu execuția liderului comunist Nicolae Ceauşescu în 1989. Fiecare dintre noi a trăit în mod diferit totalitarismul, unii în copilărie, alții în adolescență, alții s-au născut în plină cădere a regimului, iar alții au trăit comunismul din poveștile și experiențele celorlalți, spun artiştii.
Expoziția oferă o interpretare contextuală în sit, construită în jurul triadei Aur-Pâine-Libertate. Piesa centrală a proiectului o constituie structura piramidală căreia îi sunt adăugate ca un voal, peste două sute de pâini aurite, la rândul lor, ascunzând imagini cu caracter istoric, din cotidianul vremii, ilustrând momente cu cetățeni din clasa muncitoare, așteptând, la coadă, o pâine, adaugă artiştii vizuali.
«Breaking Bread: The Tale of a Revolution» propune o experiență performativă cu caracter meditativ asupra conceptului de „libertate” (cu multiple valențe: artistice, alimentare, societale) ca rezultat al restricționării accesului către alimente de bază pentru populație (una din normele opresive care au dus în final la declanșarea Revoluției din 1989), în spațiul est-european al anilor `70-`80, printr-un reenactment performativ realizat de 4 membri ai grupului E T A J, mizând pe interactivitate cu publicul californian. Pornind de la reliefarea unor teme culturale de actualitate, precum alimentația în contextul hiperglobalizării, și a normativizării și controlului circulației materiilor prime, «Breaking Bread» propune o paralelă metaforică a interrelaționării istorice dintre spațiul cultural și politic românesc și cel american, urmărind firul introducerii porumbului în Europa, respectiv pe teritoriile medievale moldovene și valahe. Performance-ul mută în plan simbolic controlul administrativ al resurselor alimentare, prin metafora raționalizării pânii, ca aliment situat la baza piramidei maslowiene a nevoilor, reprezentată printr-o instalație piramidală realizată din pâini americane.
Imaginile folosite în scenografia expoziției conțin citate vizuale din colecția Florian Ciobanu de materiale publicitare și de propagandă din perioada 1944 – 1989.