Ziua Internaţională a Forţelor ONU de menţinere a Păcii
În fiecare an, la 29 mai, se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Forţelor ONU de menţinere a Păcii, cunoscută ca Ziua Internaţională a Căştilor Albastre.
România Internațional, 29.05.2021, 23:25
În fiecare an, la 29 mai, se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Forţelor ONU de menţinere a Păcii, cunoscută ca Ziua Internaţională a Căştilor Albastre.
Cu această ocazie, Ministerul Apărării de la București a transmis: “Armata României a contribuit activ la consolidarea rolului de lider al ONU în domeniul menţinerii păcii şi securităţii internaţionale, iar anul acesta se împlinesc 30 de ani de participare continuă cu trupe la acest tip de misiuni.
Participarea militarilor români la misiunile internaţionale de sprijinire a păcii este dovada profesionalismului şi expresia îndeplinirii angajamentelor pe care ţara noastră şi le-a asumat ca membru al comunităţii internaţionale.
Primii observatori militari români au fost dislocaţi, în anul 1991, în cadrul misiunii de observare din Irak-Kuweit UNIKOM, ulterior România având contribuţii consistente la misiuni desfăşurate sub egida ONU în state precum Somalia, Angola şi, nu în ultimul rând, Mali, unde a fost dislocat detaşamentul Carpathian Pumas, format din 4 elicoptere IAR-330 LRM şi 120 de militari (două rotaţii).”
Și Ministerul Afacerilor Externe a remis un comunicat în care subliniază contribuția de trei decenii a României la eforturile de menținere a păcii ale Organizației Națiunilor Unite:
“În conformitate cu angajamentul şi sprijinul său constant pentru multilateralism şi pentru un efort colectiv al statelor membre ONU în asigurarea păcii şi securităţii internaţionale, România a contribuit, începând din anul 1991, cu peste 10.000 de militari, poliţişti şi jandarmi – femei şi bărbaţi – la misiuni ONU de menţinere a păcii. În acelaşi spirit, la Summit-ul operaţiunilor de menţinere a păcii de la New York, din septembrie 2015, România a anunţat noi contribuţii la efortul ONU în domeniul menţinerii păcii, care au inclus, pe lângă participarea cu personal, prima contribuţie cu mijloace de transport aerian. Contribuţia a fost realizată prin participarea detaşamentului de elicoptere Carpathian Pumas al Ministerului Apărării Naţionale la Misiunea ONU multidimensională de stabilizare din Mali – MINUSMA, în perioada octombrie 2019 – octombrie 2020.”