Preşedintele a informat Parlamentul privind participarea la misiuni externe ale armatei şi MAI
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis o scrisoare Parlamentului privind forţele şi mijloacele Armatei României şi ale Ministerului Afacerilor Interne aprobate pentru anul 2022
România Internațional, 20.01.2022, 08:49
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis o scrisoare Parlamentului privind forţele şi mijloacele Armatei României şi ale Ministerului Afacerilor Interne aprobate pentru anul 2022 pentru fi puse la dispoziţie în vederea participării la misiuni în afara teritoriului naţional.
Forţele Armatei române care vor fi trimise în acest an la misiuni şi operaţii în afara teritoriului naţional sunt în total de 3.273, iar cele ale MAI de 2.536, potrivit documentului citat de Agerpres.
‘Într-un mediu de securitate în continuă degradare, forţele armate române sunt chemate să răspundă la provocări tot mai diverse, iar tendinţa spre diversificare a modului, a zonelor de acţiune şi a nivelului de angajare este tot mai pregnantă. În prezent, România beneficiază de garanţii de securitate solide oferite de statutul de membru al Alianţei Nord-Atlantice (NATO) şi al Uniunii Europene (UE), precum şi de bunele relaţii cu ţările vecine şi cu partenerii săi strategici’, se arată în scrisoarea şefului statului.
Şeful statului precizează că ţara noastră se va baza în continuare, pe lângă NATO şi UE, pe Parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii, care ‘asigură cadrul optim de consolidare a relaţiilor dintre armatele celor două ţări, în vederea substanţierii poziţiei strategice a României la Marea Neagră’.
‘Toate acestea presupun continuitate în angajamente şi predictibilitate în acţiuni’, subliniază Iohannis în scrisoare.
În 2022, forţele şi mijloacele Armatei Române care participă la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român vor fi sub conducerea NATO, UE, ONU, OSCE, precum şi sub conducerea anti-ISIL/Daesh şi în cadrul Task Force Takuba.
‘Efortul principal va fi reprezentat de participarea crescută la operaţiile din zona de operaţii întrunite în Balcanii de Vest (KFOR, sub egida NATO şi EUFOR ATHEA, sub egida UE), inclusiv prin punerea la dispoziţie a forţelor de rezervă, aflate în aşteptare în România, concomitent cu menţinerea contribuţiei semnificative la forţele NATO de răspuns rapid şi în cadrul grupului de luptă pentru asigurarea prezenţei aliate înaintate consolidate a NATO din Polonia’, se menţionează în document.
Armata României participă la Task Force Takuba, sub conducerea Franţei, pe tot parcursul anului 2022, pentru ‘instruirea, consilierea, mentorizarea şi însoţirea în luptă a forţelor armate maliene şi nigeriene, facilitarea şi coordonarea activităţilor coaliţiei în vederea identificării şi contracarării activităţilor şi acţiunilor organizaţiilor extremist-violente şi teroriste din Sahel, conform cerinţelor operaţionale specifice’, precizează şeful statului.
În 2022, Ministerul Afacerilor Interne pune la dispoziţie forţe şi mijloace pentru misiunile UE, OSCE, NATO şi ONU, precum şi în cadrul structurilor de conducere ale acestor organizaţii internaţionale la comandamentele operaţionale din zonele de misiune şi la agenţiile UE, mai explică Iohannis.
Personalul participant la operaţii în afara teritoriului naţional în acest an va avea dotarea tehnică şi armamentul necesare îndeplinirii misiunilor specifice fiecărui teatru de operaţii, iar fondurile financiare sunt asigurate de bugetele alocate MApN şi MAI, se mai arată în document.
Sursa Agerpres