Detaşamentul Carpathian Pumas pleacă în misiune ONU în Mali
Ministerul Apărării Naţionale face toate eforturile pentru a avea tehnică modernă, la nivelul oamenilor extrem de bine pregătiţi ai Forţelor Aeriene Române, a spus ministrul Gabriel Leş,
România Internațional, 19.08.2019, 17:37
Ministerul Apărării Naţionale face toate eforturile pentru a avea tehnică modernă, la nivelul oamenilor extrem de bine pregătiţi ai Forţelor Aeriene Române, a spus ministrul Gabriel Leş, cu ocazia participării la ceremonia de plecare în misiune ONU în Mali a Detaşamentului Carphatian Pumas. Leş a subliniat că, prin participarea cu patru elicoptere IAR-330 Puma la Misiunea Multidimensională Integrată ONU de Stabilizare în Republica Mali (MINUSMA), România se alătură demersurilor internaţionale de asistare a Guvernului Republicii Mali pentru continuarea punerii în aplicare a Acordului de Pace, protecţia civililor şi împiedicarea reîntoarcerii elementelor armate ostile în zonele populate.
Pregătirea intensă a personalului, în condiţii cât mai apropiate de cele pe care le veţi întâlni în teatrul de operaţii african, precum şi procesul de modernizare prin care au trecut aparatele de zbor pe care le veţi opera, sunt elemente care vin să ne asigure că aveţi capacitatea deplină de a vă îndeplini misiunile în conformitate cu principiile ONU. (…) Şi pentru că Forţele Aeriene Române au oameni extrem de bine pregătiţi, apreciaţi de toţi aliaţii noştri, depunem toate eforturile pentru a avea şi tehnică modernă, astfel încât să consolidăm capacitatea de luptă şi să dezvoltăm noi capabilităţi, a precizat Gabriel Leş.
Misiunea Carpathian Pumas în Mali constă în executarea, de către aviatorii români, a unor misiuni de transport materiale şi personal, evacuare medicală, recunoaştere, supravegherea căilor de comunicaţii rutiere etc., detaşamentului românesc alcătuit din aproximativ 120 de membri urmând să dispună de patru elicoptere IAR-330 Puma L-RM ce vor fi transportate pe calea aerului, în cadrul a patru curse succesive cu sprijinul forţelor aeriene canadiene care pun la dispoziţia Forţelor Aeriene Române avioane de transport C-5 Galaxy.
Misiunea ONU în Mali, MINUSMA, a început pe 25 aprilie 2013, sub Rezoluţia 2100 a Consiliului de securitate. Principala sa misiune a fost stabilizarea ţării după Rebeliunea tuaregilor, din 2012. Insurgenţii din nord, printre care şi o grupare Al-Qaeda, au preluat controlul regiunilor Gao, Kidal şi Timbuktu, care reprezintă doua treimi din suprafaţa ţării, cu doar 10% din populaţie.