Vizita oficială a ministrului Angel Tîlvăr în Republica Moldova
Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, efectuează în perioada 26-27 martie 2015, o vizită oficială în Republica Moldova.
România Internațional, 26.03.2015, 23:47
Demnitarul român a avut mai multe întrevederi cu reprezentanți ai autorităților locale din Regiunea de Dezvoltare Nord. Astfel, ministrul delegat s-a întâlnit cu Octavian Mahu, primarul orașului Bălți, cu Gheorghe Miaun, președintele raionului Sângereni, Andrei Marian, președintele raionului Drochia și Valeriu Țarigradschi, președintele raionului Goldeni.
În intervenţiile sale, ministrul delegat Angel Tîlvăr a subliniat importanţa pe care România o acordă afirmării şi păstrării identităţii lingvistice, culturale și spirituale a comunităţilor româneşti de peste hotare şi a prezentat activitatea Departamentului pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe. De asemenea, oficialul român a exprimat disponibilitatea sprijinirii lăcașelor de cult din nordul Republicii Moldova, în contextul în care acestea reprezintă o importantă componentă a elementelor identitare culturale şi spirituale româneşti.
Reprezentanții autorităților locale au evidenţiat necesitatea acordării unei atenții mai mari aspectelor care privesc promovarea limbii și culturii române în zona Bălți, exprimându-și interesul pentru proiectele DPRRP – MAE.
Ministrul delegat Angel Tîlvăr a exprimat interesul pentru sprijinirea regiunii Bălți, în cadrul programelor și acțiunilor proprii ale DPRRP – MAE, dar și ale Institutului Eudoxiu Hurmuzachi, acţiuni printre care se numără Programul de tabere ARC” destinat copiilor şi tinerilor etnici români din afara graniţelor.
La Bălţi, demnitarul român a vizitat și Universitatea Alecu Russo” unde s-a întâlnit cu reprezentanţi ai conducerii acestei instituţii de învăţământ superior şi a făcut o donaţie de carte în limba română.
Cu acest prilej, ministrul delegat Angel Tîlvăr a subliniat importanţa pe care o au proiectele de manifestare a identităţii culturale româneşti din Republica Moldova pe agenda autorităţilor române. Oficialul român a prezentat activitatea Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi a evidenţiat deschiderea existenţă pentru colaborarea cu mediul asociativ. În acest sens, a fost menţionată disponibilitatea DPRRP – MAE pentru înfiinţarea unui centru de informare al ţării noastre în cadrul Universităţii din Bălţi, centru care să ofere un impuls suplimentar demersurilor de apropiere dintre cele două state.
Reprezentanţii universităţii au salutat donaţia de carte, apreciind că este o contribuţie semnificativă la fondul de titluri în limba română al bibliotecii universitare şi şi-au exprimat interesul atât pentru programele desfăşurate de DPRRP – MAE, cât şi pentru oportunităţile de stagii de pregătire pentru cadrele didactice în România.