University in society: Cross-border cooperation and regional development
Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a participat vineri, 18 mai 2018, la Forumul Internațional University in society: Cross-border cooperation and regional development
România Internațional, 19.05.2018, 13:30
Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a participat vineri, 18 mai 2018, la Forumul Internațional University in society: Cross-border cooperation and regional development, organizat de Centrul de Studii Europene al Facultății de Drept, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași.
În intervenţia sa, ministrul delegat a subliniat, în perspectiva noii arhitecturi bugetare a Uniunii Europene, importanța conștientizării, la nivelul tuturor statelor membre, a beneficiilor pe care coeziunea, ca principal instrument de investiții la nivelul Uniunii Europene, le generează pentru cetățeni, fie că vorbim de educație, de infrastructură sau de integrare socială.
În linie cu responsabilitatea pe care o vom exercita la nivel european, ne propunem să dovedim, pe durata Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, capacitatea noastră de facilitare a consensului pe dosarele complexe ale agendei europene. Pledăm pentru ca viitorul Cadru Financiar Multianual să ofere pârghiile necesare pentru atingerea convergenței la nivelul tuturor statelor membre, iar instrumentele care conduc la recuperarea decalajelor și la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor trebuie să-și păstreze un rol central în viitorul buget, a declarat Victor Negrescu.
De asemenea, Victor Negrescu a prezentat, pe scurt, demersurile României în pregătirea negocierilor referitoare la Cadrul Financiar Multianual post-2020, pe plan intern și extern.
România rămâne un stat puternic susținător al Politicii de Coeziune, un instrument financiar de succes, de care beneficiază toate statele membre, strâns legat de valorile comune pe care le împărtăşim. Pentru fiecare euro investit se generează 2,74 de euro care s-au tradus în plan european, doar pentru perioada 2007-2013, printr-un milion de noi locuri de muncă, 400.000 de noi companii sau 33.500 de kilometri de drum construiți sau reabilitați. România a obținut 40,87 miliarde de euro de la Uniunea Europeană, în perioada 2007-2016, cu un beneficiu real de 27,1 miliarde de euro, a subliniat ministrul delegat pentru Afaceri Europene.
În cadrul evenimentului, Institutul European din România și Ministerul Afacerilor Externe, prin ministrul delegat pentru Afaceri Europene, au organizat dezbaterea Regional development. From cohesion to competitiveness, parte a campaniei Dialoguri Europene, sub egida căreia se desfăşoară dezbaterile publice şi acţiunile de informare dedicate Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, mandat pe care ţara noastră îl va deţine, în premieră, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019.
La dezbatere au participat reprezentanți ai administrației publice, specialiști din mediul academic și de cercetare, experți ai think-tank-urilor preocupate de analiza politicilor, precum și exponenţi ai societății civile și mass-media.