Semnal de alarmă privind școlile cu predare în limba română din Ucraina
Consiliul Național al Românilor din Ucraina cere să se renunțe la glotonimul de limbă moldovenească și solicită Guvernului de la Kiev să respecte recomandările Comisiei de la Veneția și să amâne perioada de implementare a legilor educației.
România Internațional, 30.07.2020, 15:34
Consiliul Național al Românilor din Ucraina, care cuprinde 20 de ONG-uri și organe de presă ale comunității românești din Ucraina s-a adresat Ministerul Educației și Științei al Ucrainei cu cererea să se renunțe la glotonimul de limbă moldovenească” referitor la școlile din regiunea Odesa, solicitând Guvernului de la Kiev să respecte recomandările Comisiei de la Veneția și să amâne perioada de implementare a legilor educației în sfera lingvistică din anul 2020 până în 2023.
Semnatarii scrisorii subliniază că, de la 1 septembrie 2020, școlile din regiunea Odesa riscă să fie trecute la limba ucraineană de predare, cu păstrarea unei părți a materiilor în limba maternă, conform cotelor stabilite prin lege.
“În același timp, implementarea noii legislații educaționale, pe care o respingem în mod categoric, privind școlile cu predare în limba română, care este limbă a UE, se va produce începând cu anul 2023. Astfel, copiii care vorbesc aceeași limbă, divizată în mod artificial în română și moldovenească, vor avea un acces diferit, neegal, la educație în limba maternă”, au transmis reprezentanții românilor din Ucraina.
Totodată, Consiliul subliniază că Ucraina, ca stat proeuropean, ar trebui să renunțe la un asemenea clișeu comunist – “limba moldovenească”, împotriva căreia au protestat atât Academia Română cât și Academia de Științe a R.Moldova. Românii din Ucraina amintesc și de poziția Comisiei de la Veneția după examinarea Legii Educației din Ucraina, în decembrie 2017, care a arătat că, “merită să fie menționată situația particulară a persoanelor care se identifică moldoveni, a căror limbă este aceeași cu limba vorbită de minoritatea română și, prin urmare, limbă a UE”.
Ucraina s-a angajat oficial să respecte recomandările Comisiei de la Veneția, motiv pentru care ignorarea acestor recomandări de către Kiev pare a fi stranie, se mai arată în scrisoarea reprezentanților comunității românești.