Punte culturală pentru tinerii basarabeni
Timp de șase zile au avut avea loc excursii tematice în București și localități din Valea Timocului pentru ansamblul etno-folcloric Romanița, format din elevi ai Centrului de excelență în medicină și farmacie Raisa Pacalo din Chișinău.
România Internațional, 10.08.2018, 13:44
Timp de șase zile au avut avea loc excursii tematice în București și localități din Valea Timocului pentru ansamblul etno-folcloric Romanița”, format din elevi ai Centrului de excelență în medicină și farmacie Raisa Pacalo” din Chișinău, promotori ai folclorului românesc.
Străzile pline de farmec ale Centrului Vechi al Capitalei au foat luate la pas de basarabenii de la Ansamblul etno-folcloric Romanița” din Chișinău. Aceștia au admirat cele mai frumoase și vechi clădiri ale Bucureștiului. Zilele acestea vor vizita obiectivele turistice istorice încărcate de spiritualitate românească din Timocul sârbesc. Cu ocazia vizitei pe Valea Timocului, ansamblul etno-folcloric Romanița”a susținut spectacole la Gorneana și în satul Bucea de lângă orașul Bor din Timoc, în cadrul Festivalului de jocuri și dansuri populare românești, prilejuit de sărbătoarea Sf. Mare Mucenic Pantelimon. Membrii ansamblului au vizitat și parohii din Timoc, dar și castrul roman Felix Romuliana” și au avut întrevederi cu lideri ai comunității de români din zonă.
În perioada 5-10 august 2018, Institutul Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova și Asociația pentru cultură a românilor/vlahilor din Serbia Ariadnae Filum” a derulat proiectul Cheia spre Țară pentru Republica Moldova și Valea Timocului”.