Optimism moderat legat de rezolvarea problemelor românilor din Serbia
Ministrul delegat pentru romnii de peste hotare, Angel Tîlvăr, manifestă un optimism moderat legat de rezolvarea problemelor românilor din Serbia
Eugen Cojocariu, 21.02.2015, 12:23
Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, s-a arătat a fi de un optimism moderat referitor la rezolvarea problemelor românilor din Serbia, după ce a avut, joi şi vineri, discuţii pe această temă cu oficialităţile sârbe, precizând că are un astfel de punct de vedere ţinând cont de istoricul vizitelor oficiale.
Există motive de speranţă. Lucrurile pe care le-am semnalat împreună cu delegaţia care m-a însoţit au fost luate la cunoştinţă. Am primit asigurări că în cazurile punctuale pe care le-am semnalat se vor lua măsuri, dar din istoricul vizitelor oficiale, în momentul de faţă am un optimism moderat, a declarat Tîlvăr.
Demnitarul român a arătat că în discuţiile cu oficialii sârbi a pus problema accesului etnicilor români la educaţie în limba maternă. El a ridicat problemele pe care minoritatea le-a semnalat, legate de accesul la educaţie în limba română, de faptul că atunci când s-au făcut cercetările sociologice pentru stabilirea numărului de elevi dispuşi să înveţe limba română sunt motive serioase să credem că nu toţi cei care au vrut să studieze limba română au putut să o facă.
Vizavi de posibilitatea de a studia limba română în cadrul orelor de curs au fost semnalate situaţii în care orele au fost puse în aşa fel încât să-i descurajeze pe copii să participe, având câte două-trei ore de la terminarea orelor de program până la cursul de limba şi literatura română, a afirmat ministrul.
Tîlvăr a mai spus că în convorbirile oficiale a mai vorbit şi despre necesitatea unor microbuze şcolare, astfel încât copii să poată ajunge la şcolile în care se studiază în limba română, dar s-a pronunţat şi pentru încurajarea cadrelor didactice de a se pregăti în aşa fel încât să poată preda în cadrul orelor de limba română.
Ministrul a discutat cu comunitatea situaţii concrete şi linii de strategie generală care să poată fi puse în operă şi îndeplinite cu ajutorul departamentului pe care îl conduc. Am avut acces la o serie de proiecte care s-au dovedit a fi de succes, pe care România le-a sprijinit aici. Totodată, am avut şi situaţii care ne-au fost semnalate, care ne vor determina să nu încurajăm pe viitor o serie de proiecte care nu şi-au dovedit eficacitatea, pentru că vorbim de bani publici şi trebuie să încurajăm cheltuirea lor cu cât mai mare eficienţă, a adăugat Angel Tîlvăr.
Întrebat dacă, în cazul în care lucrurile nu se vor îmbunătăţi, România ar putea să condiţioneze sprijinirea parcursului european al Serbiei şi aderarea acestei ţări la Uniunea Europeană de rezolvarea problemei minorităţii române, ministrul delegat pentru Relaţiile cu Românii de peste Hotare a spus că aderarea la un set de valori europene impune o grijă faţă de minorităţi.
Pe de altă parte, el a afirmat că românii din Voivodina şi Valea Timocului îşi doresc să păstreze legăturile cu ţara, tradiţiile, obiceiurile, cultura şi îşi doresc să vorbească în limba română. Vestea cea mai bună e că şi la nivelul copiilor, al felului în care familiile îşi educă copii, există un interes special pentru limba română, a adăugat oficialul.