Măsuri pentru promovarea drepturilor la identitate lingvistică a etnicilor români din Ucraina
O serie de măsuri de sprijinire directă a etnicilor români înscriși în sistemul de învățământ ucrainean cu predare în limba română au fost stabilite astăzi de Guvern, la propunerea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.
România Internațional, 22.11.2017, 18:36
O serie de măsuri de sprijinire directă a etnicilor români înscriși în sistemul de învățământ ucrainean cu predare în limba română au fost stabilite astăzi de Guvern, la propunerea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.
În acest sens, a fost modificată, prin Ordonanță de Urgență, Legea 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni. Noile reglementări consolidează cadrul legal prin care etnicii români din Ucraina să beneficieze de sprijin educațional din partea României.
Măsurile propuse de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni acționează pe două dimensiuni: sprijinirea elevilor care învață în limba română în Ucraina și susținerea profesorilor care predau discipline de studiu în limba română.
Pachetul de măsuri educaționale cuprinde: alocarea de burse pentru etnicii români care studiază în sistemul de învățământ de limba română din Ucraina, suplimentarea burselor alocate etnicilor români din Ucraina în sistemul de învățământ românesc și organizarea, cu sprijinul Ministerului Educației Naționale, de stagii de perfecționare pentru profesorii din școlile de limba română din Ucraina. Numărul beneficiarilor, cuantumul burselor de studiu și mecanismele de selecție vor fi stabilite ulterior prin consultări între reprezentanții Ministerului pentru Românii de Pretutindeni cu asociațiile românilor din Ucraina și aprobate prin Hotărâre de Guvern.
În scopul promovării și protejării dreptului de a studia în limba maternă, Ministerul pentru Relația cu Românii de Pretutindeni va continua dialogul bilateral cu partea ucraineană și cu etnicii români din Ucraina, inclusiv prin intermediul unui mecanism de consultare din care vor face parte autoritățile centrale, locale, asociațiile românești din Ucraina, elevi eminenți, profesori etc.
Totodată, dialogul bilateral cu partea ucraineană continuă, în speranța că prin dialog și eforturi coroborate, cele două state vor reuși să găsească soluții pentru respectarea drepturilor la identitate lingvistică a etnicilor români din acest stat.