Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

MAE salută opinia Comisiei de la Veneția despre Legea educației din Ucraina

MAE salută adoptarea de către Comisia de la Veneția a Opiniei privind prevederile Legii educației din Ucraina.

, 09.12.2017, 14:36

Ministerul Afacerilor Externe salută adoptarea de către Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția) a Consiliului Europei a Opiniei privind prevederile art. 7 al Legii educației din Ucraina, care se referă la folosirea, în educație, a limbii de stat, a limbilor persoanelor aparținând minorităților naționale și a altor limbi.



În contextul demersurilor diplomatice ferme pentru promovarea drepturilor persoanelor aparținând minorității române din Ucraina, România a solicitat Ucrainei consultarea Comisiei de la Veneția cu privire la Legea educației şi preluarea opiniei Comisiei în legislaţia ucraineană. De asemenea, în contactele directe cu partea română, partea ucraineană și-a asumat, la cel mai înalt nivel, obligația de a remedia problemele create de Lege, în special de art. 7 al acesteia, prin aplicarea recomandărilor Comisiei de la Veneția.



Opinia Comisiei de la Veneţia confirmă evaluarea României cu privire la impactul negativ al articolului amintit asupra drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale din Ucraina, inclusiv a celor aparținând minorităţii române.



Comisia de la Veneția critică art. 7 din lege și cere modificarea sa, apreciind că este vag, lipsit de precizie juridică și de claritate, și nu garantează în mod adecvat dreptul la educație în limba minorităților. Comisia cere astfel amendarea art. 7 și înlocuirea sa cu un text mai echilibrat și mai clar. Comisia constată, așa cum a susținut constant partea română, că Legea implică o diminuare a oportunităților de învățare în limbile minorităților, putând fi ridicată chiar o problemă de constituționalitate a Legii.



Totodată, Comisia de la Veneția reiterează că obiectivul urmărit prin legislația ucraineană de consolidare a învățământului în limba de stat nu trebuie promovat în detrimentul limbilor minoritare vorbite pe teritoriul Ucrainei, fiind necesară identificarea unui echilibru care să ofere garanții privind educația în limbile minorităților. Astfel, Comisia arata că Legea trebuie să asigure echilibrul corect între promovarea limbii de stat și protecția drepturilor lingvistice ale minorităților, care nu pot fi diminuate în mod nejustificat.



De altfel, Comisia exprimă îndoiala că reducerea semnificativă a învățământului în limbile minorităților este singura alternativă la dispoziția autorităților și recomandă în acest context îmbunătățirea calității învățării în limba ucraineană în școlile în care se învață în limbile minorităților, ceea ce va permite îmbunătățirea cunoașterii limbii de stat fără să fie subminate drepturile și identitatea minorităților.



Comisia de la Veneția recunoaște relevanța școlilor tradiționale ale minorităților naționale care, prin dăinuirea lor de un secol, prin reputația lor și calitatea actului de educație, au contribuit substanțial, de-a lungul istoriei, la prezervarea și dezvoltarea identității specifice a minorităților, inclusiv a identității lingvistice. Mai mult, Comisia consideră că riscul care planează asupra viitorului acestor școli are implicații directe asupra respectării de către Ucraina a obligațiilor asumate ca parte la Convenția – cadru privind protecția minorităților naționale și Carta europeană a limbilor regionale sau minoritare. În consecință, Comisia recomandă ca în procesul implementării Legii să nu fie puse în pericol menținerea moștenirii culturale a minorităților și să fie asigurată continuitatea educației în limbile minorităților în școlile tradiționale ale acestora.



Comisia mai recomandă ca în aplicarea Legii să fie asigurat un nivel substanțial al educației în limbile minorităților care sunt limbi oficiale ale UE, inclusiv limba română, precum și să fie excluse școlile private ale minorităților de la aplicarea prevederilor legii.



MAE reiterează apelul său la adresa autorităților ucrainene ca procesul de reglementare, prin legea aferentă, a educației secundare, să aibă în vedere, cu cea mai mare strictețe, evaluările și recomandările Comisiei de la Veneția, pentru a asigura menținerea neafectată a dreptului la educație în limba maternă pentru minoritatea română.



În plus, în conformitate cu poziția exprimată constant de România, Ministerul Afacerilor Externe consideră că în orice demers de elaborare sau implementare a legislației în materie de educație este imperativă implicarea reprezentanților minorității române, direct afectată de dispozițiile legislative. De altfel, Comisia de la Veneția critică lipsa consultării adecvate a minorităților naționale în procesul de amendare a sistemului de educație în limba minorităților și îndeamnă la demararea unui dialog eficient cu reprezentanții acestora și cu toți actorii interesați pe marginea limbii procesului de educație, astfel încât necesitățile și preocupările minorităților să fie luate în considerare.



În conformitate cu angajamentele asumate de guvernul ucrainean, atât în dialogul cu partea română, cât și în context multilateral, Ministerul Afacerilor Externe susține necesitatea ca autoritățile ucrainene să întreprindă toate măsurile necesare, în special de ordin legislativ, pentru aducerea Legii educației în concordanță cu opinia Comisiei de la Veneția în integralitatea sa.



România reiterează disponibilitatea de dialog cu Ucraina, inclusiv pentru oferirea de asistență și expertiză în conturarea unui sistem în măsură să asigure respectarea drepturilor lingvistice ale tuturor vorbitorilor de limba română din Ucraina, care rămâne o prioritate a statului român.

Românii de lângă noi – 16.01.2025
Românii de lângă noi joi, 16 ianuarie 2025

Românii de lângă noi – 16.01.2025

Proiecte pentru 2025 ale Consiliului Naţional al Minorităţii Naţionale Române din Serbia (CNMNR) și al Comunității Românilor din Serbia...

Românii de lângă noi – 16.01.2025
Românii de lângă noi – 09.01.2025
Românii de lângă noi joi, 09 ianuarie 2025

Românii de lângă noi – 09.01.2025

Tradiții și Spiritualitate. Sărbătorile pe rit vechi în dreapta Tisei, la românii din Maramureșul Istoric, Ucraina. Interviu cu profesor...

Românii de lângă noi – 09.01.2025
Românii de lângă noi – 02.01.2025
Românii de lângă noi joi, 02 ianuarie 2025

Românii de lângă noi – 02.01.2025

Un fir al continuității românești în Maramureșul istoric (Ucraina) – ceterașul Ion Șiman, care a primit în 2024 titlul de Tezaur uman...

Românii de lângă noi – 02.01.2025
Românii de lângă noi – 26.12.2024
Românii de lângă noi joi, 26 decembrie 2024

Românii de lângă noi – 26.12.2024

Sfințirea, pe 21 decembrie 2024, a Troiței din satul Verejeni, raionul Telenești (Rep. Moldova), dedicată eroilor români căzuți în luptă în...

Românii de lângă noi – 26.12.2024
Românii de lângă noi joi, 19 decembrie 2024

Românii de lângă noi

RadioRomaniaInternational · Românii de lângă noi –...

Românii de lângă noi
Românii de lângă noi joi, 12 decembrie 2024

Românii de lângă noi -12.12.2024

Placă memorială, dezvelită la Sinăuți, regiunea Cernăuți, Ucraina, pentru poeți și scriitori români din nordul Bucovinei originari din...

Românii de lângă noi -12.12.2024
Românii de lângă noi joi, 05 decembrie 2024

Românii de lângă noi – 05.12.2024

„Cuvioasa Teofana Basarab – Sfânta Țarină”, o carte semnată de dr. Ivo Gheorghiev – președintele „AVE”, Uniunea Etnicilor...

Românii de lângă noi – 05.12.2024
Românii de lângă noi joi, 28 noiembrie 2024

Românii de lângă noi – 28.11.2024

Festivalul internațional de colinde „O, ce veste minunată” reunește la Dorohoi, în cea de-a III-a ediție, colindători din Republica...

Românii de lângă noi – 28.11.2024

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company