MAE: Declaraţii după întrunirea miniştrilor UE şi întrevederea cu Rasmussen
Ministrul român de externe, Titus Corlăţean, a participat luni, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a miniştrilor afacerilor externe ale statelor UE. Întrunirea a avut ca subiect situaţia din Ucraina, după ultimele evenimente din peninsula Crimeea.
Lica Manolache, 04.03.2014, 01:19
Ministrul român de externe, Titus Corlăţean, a participat luni, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a miniştrilor afacerilor externe ale statelor UE. Întrunirea a avut ca subiect situaţia din Ucraina, după ultimele evenimente din peninsula Crimeea. Şeful diplomaţiei de la Bucureşti a declarat că, în calitate de stat membru al UE şi NATO, vecin al Ucrainei, şi aflat în imediata apropiere a Peninsulei Crimeea, România urmăreşte cu profundă preocupare evoluţia evenimentelor. Totodată, Corlăţean a reamintit importanţa asigurării securităţii, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, cu respectarea deplină a drepturilor tuturor cetăţenilor săi, fără discriminare şi indiferent de origine etnică.
Tot luni, Titus Corlăţean s-a întâlnit la Bruxelles cu secretarul general al NATO, cu Anders Fogh Rasmussen. Ministrul român de externe a evidenţiat necesitatea identificării cât mai rapide a unor soluţii negociate la actuala criză, cu respectarea integrităţii teritoriale a Ucrainei. Totodată, a precizat că, în vederea apropierii de structurile europene în conformitate cu aspiraţiile poporului ucrainean, noile autorităţi de la Kiev trebuie să depună eforturi susţinute pentru respectarea valorilor democratice, a statului de drept, precum şi a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale.
La rândul său, înaltul oficial NATO, împărtăşind poziţia României, a condamnat acţiunea militară a Rusiei şi a evidenţiat preocuparea majoră a Alianţei pentru evoluţiile de securitate din ultimele zile din peninsula Crimeea, reamintind declaraţia adoptată de Consiliul Nord-Atlantic în ziua precedentă. A reiterat, cu acest prilej, determinarea NATO de a contribui la detensionarea situaţiei de securitate. Ambii oficiali au apreciat importanţa unei acţiuni conjugate şi coordonate a organizaţiilor internaţionale pe acest subiect.
Luni, consiliul miniştrilor de externe a adoptat cu ocazia reuniunii mai multe concluzii, condamnând în unanimitate încălcarea clară a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei de către forţele armate ale Federaţiei Ruse, precum şi decizia Rusiei de a autoriza forţe armate pe teritoriul Ucrainei. Şefii diplomaţiilor au mai subliniat că aceste acţiuni încalcă prevederile Cartei ONU, ale Actului Final de la Helsinki, dar şi angajamentele asumate de Federaţia Rusă prin Memorandum-ul de la Budapesta (1994) şi Tratatul bilateral de Prietenie, Cooperare şi Parteneriat (1997).
Miniştrii europeni au mai solicitat solicitat retragerea forţelor armate ale Federaţiei Ruse şi desfăşurarea de consultări cu Ucraina, dar şi între statele semnatare ale Memorandum-ului din 1994, conform obligaţiilor asumate de Federaţia Rusă prin tratatele la care este parte.
Consiliul a reamintit că statele europene doresc soluţionarea paşnică a crizei şi a reiterat importanţa reprezentării tuturor regiunilor şi minorităţilor. Uniunea Europeană se angajează, alături de FMI şi alte instituţii financiare, să sprijinie Ucraina în plan economic şi au reamintit că UE este dispusă să semneze Acordul de asociere şi liber schimb cu Ucraina.
Ascultaţi aici declaraţia ministrului român de externe, Titus Corlăţean: