Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Întâlniri ale ministrului Angel Tîlvăr cu românii din Ucraina

Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de peste hotare Angel Tîlvăr efectuează o vizită oficială în Ucraina.

Întâlniri ale ministrului Angel Tîlvăr cu românii din Ucraina
Întâlniri ale ministrului Angel Tîlvăr cu românii din Ucraina

, 26.04.2015, 13:28

Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de peste hotare Angel Tîlvăr efectuează o vizită oficială în Ucraina, în perioada 23 – 25 aprilie 2015. În prima zi a vizitei, oficialul român a avut întâlniri cu reprezentanţi ai autorităţilor locale şi cu membri ai comunităţilor româneşti din localităţile Utkonosovka şi Priozornoe, din raionul Ismail.

În cadrul întrevederii cu Alla Startseva, preşedinte interimar al administraţiei raionale, părţile au agreat importanţa dezvoltării unui dialog bilateral onest și constructiv. Ministrul delegat a trecut în revistă activitatea Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, ca expresie a voinței politice a statului român în păstrarea legăturii cu comunitățile şi a identităţii acestora. Totodată, oficialul român a exprimat speranţa că valorile celor două state – România şi Ucraina – în privința drepturilor persoanelor aparținând minorităţilor naționale să coincidă. Apartenența la Uniunea Europeană implică asimilarea unor anumite principii, iar noi suntem pregătiți să îi susținem pe cei care doresc să adere la aceleaşi principii, a spus demnitarul român. Alla Startseva a mulţumit pentru sprijinul acordat comunităţii româneşti de către DPRRP – MAE şi a dat asigurări cu privire la deschiderea autorităţilor locale în privinţa asigurării libertăţii de exprimare și păstrării identităţii acestei comunităţi.

Programul a mai cuprins vizite la Casa de Cultură şi şcoala din Utkonosovka, precum şi o întâlnire cu colectivul Ansamblului Dor basarabean, care a beneficiat de o donaţie de costume populare din partea DPRRP – MAE. Cu ocazia acestei întâlniri, ministrul delegat a apreciat faptul că ansamblul are o tradiţie de cinci generaţii şi şi-a exprimat satisfacţia în legătură cu rezultatele pe care le arată în timp sprijinul acordat de către statul român comunităţilor.

În localitatea Priozornoe, demnitarul român a vizitat Biserica Parohiei Sfânta Parascheva, a cărei catapeteasmă a fost realizată cu sprijinul Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Întâlnirea cu reprezentanţii asociaţiilor româneşti şi cu etnicii români din Ismail a evidenţiat aspecte care preocupă comunităţile din această zonă, în special în domeniul educaţiei. Cele mai semnificative dintre acestea sunt legate de recunoaşterea diplomelor româneşti în Ucraina, de diversificarea şi creşterea numărului de burse pentru studenţii provenind din comunitatea românească, precum şi de creşterea fondului de carte în limba română disponibil pentru bibliotecile şi şcolile din regiune.

În alocuţiunile sale, ministrul delegat Angel Tîlvăr a reiterat deschiderea autorităţilor române în ceea ce priveşte găsirea de soluţii pentru aceste probleme şi susţinerea de care poate beneficia, prin intermediul DPRRP – MAE, mediul asociativ românesc în dezvoltarea de proiecte care să asigure menţinerea contactului cu spaţiul cultural şi educațional românesc.

În cea de-a doua zi a vizitei oficiale pe care o efectuează în Ucraina, ministrul român a avut întâlniri cu reprezentanţi ai Administraţiei Regionale Odessa şi cu şeful reprezentanţei Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei din Odessa.

În cadrul întâlnirii cu şeful reprezentanţei Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei din Odessa, Constantin Rjepisevskii, şi cu preşedintele adjunct al Administraţiei Regionale de Stat, Vladimir Kulakov, interlocutorii au subliniat relevanţa bunei vecinătăţi şi a colaborării între România şi Ucraina, în special în aceasta perioada istorica de mare complexitate. Ministrul delegat Angel Tîlvăr a prezentat activitatea Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi a accentuat importanţa pe care statul român o acordă comunităţilor româneşti din întreaga lume.

Şeful reprezentanţei Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei din Odessa a apreciat recentele întâlniri la nivel înalt dintre autorităţile celor două state drept un impuls pozitiv în relaţiile dintre acestea şi a întărit necesitatea reluării activităţii Comisiei bilaterale pentru cooperarea economică, pentru dezvoltarea regională şi în privința drepturilor persoanelor aparținând minorităţilor naționale. Au fost, de asemenea, discutate planurile de dezvoltare a infrastructurii ce urmează să fie puse în aplicare în sudul Ucrainei, în beneficiul tuturor locuitorilor din această zonă.

Ministrul delegat Angel Tîlvăr a exprimat satisfacţia atât cu privire la reluarea activităţii în diferitele comisii pe domeniile de interes comun, cât şi în ceea ce priveşte aprecierea de care se bucură susţinerea acordată de România, ca premisă a dezvoltării bunelor relaţii dintre cele două state şi a viitorului parcurs european al Ucrainei.

Pe agenda vizitei demnitarului român s-a aflat, în continuare, o întrevedere cu preşedintele Consiliului Regional, Mihail Șmușcovici, şi cu Iurii Maslov, deputat şi membru al Comisiei pentru buget din Radă. Cu această ocazie, oficialii ucraineni au reiterat mulţumirile adresate poporului şi statului român pentru sprijinul acordat Ucrainei. Ministrul delegat Angel Tîlvăr a apreciat ospitalitatea şi atmosfera prietenească în care se desfăşoară discuţiile şi a evaluat luările de poziţie ale României drept gesturi de normalitate între state vecine, care aparţin spaţiului geografic european şi subscriu aceluiaşi set de valori şi principii europene.

Au fost trecute în revistă modalităţile prin care statul român, prin intermediul DPRRP – MAE, îi sprijină pe românii de pretutindeni în vederea păstrarea identităţii culturale, de tradiţie şi spiritualitate a acestora şi a fost subliniată importanţa pe care modernizarea infrastructurii din regiune o va avea în facilitarea interacţiunii dintre oameni şi dintre comunităţi, inclusiv în sensul conservării elementelor identitare ale acestora.

Preşedintele Consiliului Regional, Mihail Șmușcovici, şi-a exprimat interesul pentru a contribui la soluţionarea preocupărilor etnicilor români şi la întărirea dialogului acestora cu autorităţile locale şi regionale. Cu acest prilej, au fost discutate şi o serie de aspecte legate de domeniul educaţiei, atât în ceea ce priveşte învăţământul primar şi gimnazial, cât şi dezvoltarea unor programe comune pentru învăţământul superior şi a unor proiecte multiculturale, în condiţiile adoptării legislaţiei necesare în acest sens în Ucraina. Ministrul delegat Angel Tîlvăr a amintit faptul că România este considerată un exemplu de bune practici în chestiunea minorităţilor naţionale şi că există toată disponibilitatea din partea statului român în împărtăşirea acestei experienţe cu toţi cei preocupaţi de această chestiune.

Românii de lângă noi – 07.11.2024
Românii de lângă noi joi, 07 noiembrie 2024

Românii de lângă noi – 07.11.2024

Festivalul-concurs de muzică populară „Barbu Lăutaru” (ediția a II-a, 6 – 7 noiembrie 2024, Bălți, Republica Moldova). Interviu cu...

Românii de lângă noi – 07.11.2024
Românii de lângă noi – 31.10.2024
Românii de lângă noi joi, 31 octombrie 2024

Românii de lângă noi – 31.10.2024

Nordul Moldovei, leagăn al culturii românești de ieri și de azi”, un eveniment, marcă a Bibliotecii „Păstorel Teodoreanu”, ce reunește...

Românii de lângă noi – 31.10.2024
Românii de lângă noi – 24.10.2024
Românii de lângă noi joi, 24 octombrie 2024

Românii de lângă noi – 24.10.2024

Prezență basarbeană la FNT. „Domnișoara Iulia” – spectacol al TNME (Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău) în programul...

Românii de lângă noi – 24.10.2024
Foto: jorono / pixabay.com
Românii de lângă noi vineri, 18 octombrie 2024

Republica Moldova – Referendum 2024

Constantin Tampiza, viceprim-ministru și ministru al economiei și finanțelor în Republica Moldova între 1990 și 1992, în guvernele Mircea Druc...

Republica Moldova – Referendum 2024
Românii de lângă noi joi, 17 octombrie 2024

Republica Moldova – Referendum 2024

Alecu Reniță, fondator și redactor-șef al publicației de ecologie, turism și cultură Natura de la Chișinău, președintele Mișcării...

Republica Moldova – Referendum 2024
Românii de lângă noi joi, 17 octombrie 2024

Românii de lângă noi – 17.10.2024

190 de ani de la nașterea lui V.A Urechia, primul președinte al Societății de cultură macedo-române, unul dintre principalii susținători ai...

Românii de lângă noi – 17.10.2024
Românii de lângă noi miercuri, 16 octombrie 2024

Republica Moldova – Referendum 2024

Mihai Poiată – cineast, dramaturg, publicist, scenarist și scriitor, semnatar al Declarației de Independență a Republicii Moldova....

Republica Moldova – Referendum 2024
Românii de lângă noi marți, 15 octombrie 2024

Republica Moldova – Referendum 2024

Referendum 2024:  Petru Hadârcă – regizor și actor, director al TNME – Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău.  ...

Republica Moldova – Referendum 2024

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company