Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Dezvelirea bustului lui Nicolae Iorga la Sarande, în Albania

Dezvelirea bustului marelui istoric şi politician român Nicolae Iorga, lucrare realizată cu sprijinul ICR de către sculptorii de origine aromână Zisa Musa şi Mario Musa, din Fier, Albania.

Dezvelirea bustului lui Nicolae Iorga la Sarande, în Albania
Dezvelirea bustului lui Nicolae Iorga la Sarande, în Albania

, 16.11.2016, 11:38

Institutul Cultural Roman, prin Directia Romanii din Afara Granitelor, organizeaza la Sarande, in Albania, in data de 19 noiembrie 2016, de la ora 12:00, evenimentul prilejuit de dezvelirea bustului marelui istoric si politician roman Nicolae Iorga, lucrare realizata cu sprijinul ICR de catre sculptorii de origine aromana Zisa Musa si Mario Musa, din Fier, Albania.

Evenimentul este organizat in parteneriat cu Fundatia Nicolae Iorga, din Sarandë, Ambasada Romaniei la Tirana, cu sprijinul Primariei Orasului Sarandë.

La ceremonia ce va avea loc pe faleza Hasan Tahsini sunt invitati oficiali ai statului albanez si roman, reprezentanti ai autoritatilor locale, precum si ai aromanilor (romanilor) din regiune, personalitati marcante ale vietii socio-politice si culturale a aromanilor (romanilor) din cele doua tari.

Manifestarea se va incheia cu un spectacol de muzica si dansuri populare aromane, sustinut de artisti aromani (romani) din Romania: Eliza Nirlu si orchestra sa, ansamblul folcloric Dor din Sarighiol de Deal, judetul Tulcea (coordonator Dumitru Caimacan-Popescu), alaturi de coruri de copii, din Fier si Deviaka, Albania.

Cu acelasi prilej, prin contributia Asociatiei Rasaritul romanesc din Chisinau (presedinte Vlad Cubreacov), Posta Moldovei a emis, prin Biroul sau Marca Personalizata, in tiraj limitat, cinci marci postale personalizate si un efect postal (plic) dedicat dezvelirii bustului marelui istoric Nicolae Iorga la Sarandë, Albania. Cele cinci marci postale personalizate -policrome, dantelate si adezive – redau, in chenar atribuit, urmatoarele imagini: bustul lui Nicolae Iorga, sigla Institutului Cultural Roman si data inaugurarii bustului (19.11.2016), cladirea Institutului Roman (Casa Iorga) de la Sarandë – fotografie din epoca, coperta exterioara si coperta interioara a lucrarii lui Nicolae Iorga Breve histoire de l’Albanie et du people albanais (Scurta istorie a Albaniei si a poporului albanez), publicata in 1919 la Bucuresti; Casa Iorga de la Saranda – astazi, o fotografie-portret a lui Nicolae Iorga (1871-1940). Manseta policroma colitei este intitulata Arte plastice, avand in partea dreapta un desen al operei Maiastra, a sculptorului Constantin Brancusi.

Nicolae Iorga (1871-1940), istoric, scriitor si om politic roman, academician si profesor universitar, prim-ministru al Romaniei (19 aprilie 1931-6 iunie 1932).

Prelegerile sale despre istoria Albaniei, care oferisera delegatiei albaneze la Conferinta de la Londra (1913) argumente pentru afirmarea drepturilor istorice ale poporului albanez, au fost publicate, in anul 1919, in cartea Brève histoire de l’Albanie et du peuple albanais.

Drept recompensa, Regele Ahmet Zogui-a daruit lui Iorga, in anul 1931, un teren pe malul marii, in Sarandë, langa port. Nicolae Iorga a donat statului roman terenul in anul 1934, iar aici s-a construit, intre anii 1937 si 1938, cladirea Institutului Roman din Albania sau Casa Iorga, dupa planurile arhitectului Petre Antonescu. Institutul a devenit ulterior un important asezamant de cultura romaneasca. Se intareau, astfel, relatiile diplomatice si culturale romano-albaneze.

Incepand cu anul 1935, Nicolae Iorga l-a delegat sa se ocupe de viitorul Institut Roman din Albania pe profesorul Dumitru Berciu, ilustru istoric si arheolog.

Iorga a fost cel care a descoperit, in anul 1915, la Biblioteca Medicea Laurenziana din Florenta, cel mai vechi document cunoscut in limba albaneza, datat 1462 – Formula e pagëzimit, o formula de botez, un text liturgic scris de arhiepiscopul romano-catolic de Durrës, Pal Engjëlli.

Marele erudit a privit Balcanii ca locul unde s-a nascut, s-a leganat si s-a copt «copilul» care, cu timpul, a devenit Batranul Continent, iar pe balcanici ca pe bastinasi autentici ai sai – Acad. Kopi Kyçyku.

Opera lui Nicolae Iorga contine numeroase studii, lucrari de sinteza asupra istoriei nationale, cercetari privind viata aromanilor (romanilor din Balcani), evolutia si autohtonia lor in partile central-sudice ale Balcanilor, inclusiv in Albania. El arata ca limba folosita de aromani este un dialect al limbii romane, formata, de o parte si de alta a Dunarii, derivata din latina populara, evoluata in mod specific, in secolele de sfarsit ale Antichitatii si de inceput ale Evului Mediu.

Este binecunoscuta originea sud-dunareana a istoricului, Iorga insusi afirmand ca un stramos al sau provine din zona Pindului.

In 2016, s-au implinit 145 de ani de la nasterea lui Nicolae Iorga.

Sursa: Comunicat icr.ro

(foto: jorono / pixabay.com)
Românii de lângă noi vineri, 18 octombrie 2024

Republica Moldova – Referendum 2024

Constantin Tampiza, viceprim-ministru și ministru al economiei și finanțelor în Republica Moldova între 1990 și 1992, în guvernele Mircea Druc...

Republica Moldova – Referendum 2024
(foto: jorono / pixabay.com)
Românii de lângă noi joi, 17 octombrie 2024

Republica Moldova – Referendum 2024

Alecu Reniță, fondator și redactor-șef al publicației de ecologie, turism și cultură Natura de la Chișinău, președintele Mișcării...

Republica Moldova – Referendum 2024
Radio Romania International
Românii de lângă noi joi, 17 octombrie 2024

Românii de lângă noi – 17.10.2024

190 de ani de la nașterea lui V.A Urechia, primul președinte al Societății de cultură macedo-române, unul dintre principalii susținători ai...

Românii de lângă noi – 17.10.2024
(foto: jorono / pixabay.com)
Românii de lângă noi miercuri, 16 octombrie 2024

Republica Moldova – Referendum 2024

Mihai Poiată – cineast, dramaturg, publicist, scenarist și scriitor, semnatar al Declarației de Independență a Republicii Moldova....

Republica Moldova – Referendum 2024
Românii de lângă noi marți, 15 octombrie 2024

Republica Moldova – Referendum 2024

Referendum 2024:  Petru Hadârcă – regizor și actor, director al TNME – Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău.  ...

Republica Moldova – Referendum 2024
Românii de lângă noi luni, 14 octombrie 2024

Republica Moldova – Referendum 2024

Republica Moldova – Referendum 2024: Nicolae Rusu, scriitor, director al Fondului Literar al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova.  ...

Republica Moldova – Referendum 2024
Românii de lângă noi joi, 10 octombrie 2024

Românii de lângă noi – 10.10.2024

Apel, susținut inclusiv de victime ale deportărilor staliniste, pentru restaurarea corpului „B” al Muzeului Național de Istorie a Moldovei,...

Românii de lângă noi – 10.10.2024
Românii de lângă noi joi, 03 octombrie 2024

Românii de lângă noi – 03.10.2024

Referendum 2024 și calea europeană a Republicii Moldova. Interviu cu prof.univ.dr. habilitat Sergiu Musteață, președinte fondator al Asociației...

Românii de lângă noi – 03.10.2024

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company