Congresul învăţătorilor şi al cadrelor didactice române de peste hotare
Miercuri, 19 august, s-a deschis al XXXVII-lea Congresul al Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România şi al cadrelor didactice române de peste hotare, organizat cu sprijinul Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din MAE. Congresul se desfăşoară în perioada 18-22 august în Cluj-Napoca. Obiectivul său este sprijinirea comunităţilor româneşti din afara graniţelor României pentru păstrarea şi afirmarea identităţii lingvistice româneşti, posibilă doar prin formarea unor elite din rândul cadrelor didactice şi a unei noi generaţii de lideri care să reprezinte interesele comunităţilor româneşti în statele de domiciliu. Totodată, evenimentul îşi propune identificarea soluţiilor pentru atragerea elevilor către şcoală sau la cursurile de limbă română în şcolile publice din Serbia de răsărit, în raioanele transnistrene şi în regiunea Odesa. Pentru aceasta se va organiza în data de 22 august o vizită la o şcoală românească din Maramureşul istoric, din Solotvino (Slatina), regiunea Transcarpatia, Ucraina.
Eugen Cojocariu, 19.08.2015, 12:28
Identitatea unui popor este ca un abecedar: un abecedar al sensurilor și al numelor, lucrurilor și locurilor care ne spun cine suntem. Și, ca orice abecedar, trebuie învățat literă cu literă, semn cu semn. Există niște oameni care ne conduc pe drumul acestei cunoașteri: ei sunt învățătorii noștri. Ei ne îndrumă mâna pe forma literelor, ei ne spun primele adevăruri despre noi, ei ne modelează ca părți ale neamului nostru. Prezența tuturor aici arată că există o preocupare comună pentru soarta românilor de pretutindeni și o dorință de a căuta împreună soluțiile potrivite pentru a ne duce la îndeplinire importanta misiune pe care o avem față de neamul din care facem cu toți parte”, a transmis ministrul delegat pentru relaţia cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, participanţilor la Congres.
Alături de 600 de cadre didactice din ţară sunt prezente şi 220 de cadre didactice române de peste hotare, membri ai Asociaţiei cadrelor didactice de etnie română din Ucraina – regiunea Transcarpatica, Cernăuţi şi Odesa, membri ai Asociaţiei generale a învăţătorilor din România – filiala Republica Moldova, membri ai Asociaţiei cadrelor didactice de etnie română din Serbia – Serbia de Răsărit şi Voivodina, din Bulgaria şi din Ungaria.