Angel Tîlvăr a deschis anul școlar la liceul românesc din Sofia
Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr a deschis noul an școlar la liceul românesc Mihai Eminescu din Sofia, în cadrul unei ceremonii care a marcat darea în folosință a noului sediu al instituției.
Lica Manolache, 16.09.2015, 12:26
Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr a deschis noul an școlar la liceul românesc Mihai Eminescu” din Sofia, în cadrul unei ceremonii care a marcat darea în folosință a noului sediu al instituției.
Ministrul delegat a subliniat rolul esențial al educației pentru păstrarea identității naționale în comunitățile istorice românești.
Identitatea românească nu poate fi păstrată și afirmată dacă nu este susținută de școală. Pentru noi, românii, educația reprezintă nucleul culturii și civilizației: educația pe care ne-o dau părinții noștri, educația pe care ne-o dau dascălii, învățătorii și profesorii noștri. Școala românească a fost prima instituție a neamului românesc și singura care îi cuprinde pe toți românii de pretutindeni, pe toți românii din întreaga lume”, a spus Angel Tîlvăr.
Ministrul delegat a apreciat reluarea, prin înființarea în anul 1999 a liceului Mihai Eminescu”, a tradiției învățământului secundar românesc în Bulgaria, după o întrerupere de peste 50 de ani.
De asemenea, ministrul delegat a mulțumit autorităților bulgare pentru sprijinul oferit în deschiderea noului sediu, exprimându-și, totodată, speranța că acest efort va fi însoțit de găsirea unor facilități de cazare a elevilor pe durata anului școlar, ținând cont de faptul că cea mai mare parte a membrilor comunității românești locuiesc la distanță de Sofia.
Primăria Generală a Sofiei a alocat în acest an pentru cei 70 de elevi români din clasele VIII-XII nouă săli de clasă, incluzând un etaj din clădirea Liceului bulgar Kuzman Şapkarev”, situat în centrul orașului.
Tot la Sofia, Angel Tîlvăr a avut o întâlnire cu reprezentanți ai mediului asociativ din comunitatea românească din Bulgaria.Oficilalul român s-a referit la demersurile depuse în vederea organizării primului Congres al Românilor de Pretutindeni, la cele privind modificarea legislației privind finanțarea nerambursabilă a proiectelor depuse de românii de peste hotare și la acțiunile pe care Departamentul Politici pentru Românii de Pretutindeni le întreprinde pentru a sprijini mediul asociativ în eforturile de accesare a fondurilor oferite prin intermediul programelor sale.
Angel Tîlvăr a insistat, de asemenea, asupra activității Departamentului Politici pentru Românii de Pretutindeni în direcția susținerii eforturilor depuse pentru păstrarea și afirmarea identității românești.
Ministrul delegat a încurajat asociațiile românilor din Bulgaria să încheie parteneriate cu organizații românești din județele de pe malul românesc al Dunării.
Reprezentanții mediului asociativ au subliniat importanța educației în limba română pentru păstrarea identității etnice, solicitând sprijin în direcția înființării unui al doilea liceu cu predare în limba română în Bulgaria, la Vidin, într-o regiune cu o importantă prezență românească, și a recunoașterii caracterului de limbă maternă pentru limba română în sistemul de învățământ.