Scrisoare deschisă adresată de AEP alegătorilor români din afara țării
Autoritatea Electorală Permanentă adresează alegătorilor români cu domiciliul sau reședința în afara țării o scrisoare deschisă privind modalitățile prin care pot vota la alegerile parlamentare din toamnă.
Eugen Cojocariu, 15.01.2016, 16:23
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a adresat alegătorilor români cu domiciliul sau reședința în afara țării o scrisoare deschisă prin intermediul căreia îi informează în legătură cu modalitățile prin care își pot exercita dreptul de vot la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților, potrivit noii legislații electorale.
La microfon este Ana-Maria Pătru, Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente:
AEP vă informează că, pentru acest scrutin, cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate au la dispoziție posibilitatea de a se înscrie în Registrul electoral, începând cu data de 1 aprilie 2016, inclusiv cu opțiunea votului prin corespondență. Pentru alegătorii români care au domiciliul sau reședința legal stabilite în străinătate, votul prin corespondență va fi utilizat în premieră la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din 2016. Votul prin corespondență este o alternativă la votul în secția de votare și se exercită prin intermediul serviciilor poștale.
Procedura, condițiile și formalitățile pe care trebuie să le îndepliniți pentru a vă putea înscrie în Registrul electoral sunt detaliate în Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente. Acest act normativ poate fi consultat pe site-ul AEP, la secțiunea ”Legislație Electorală”. Completările aduse legii menționate sunt cuprinse în Legea nr. 288/2015 privind votul prin corespondență.
Autoritatea Electorală Permanentă a demarat o amplă campanie de informare privind votul prin corespondență și procedura de vot pentru cetățenii cu domiciliul sau reședința în străinătate, concretizată în două clipuri de informare, pe care le puteți viziona pe site-ul RRI şi pe profilurile noastre sociale, dar şi pe site-ul Autorității, pe pagina sa oficială de Facebook, precum și pe canalul de Youtube al instituției.
Accesând www.registrulelectoral.ro, fiecare alegător poate verifica dacă figurează în Registrul electoral, poate contesta corectitudinea datelor cu care a fost înscris și poate afla secția de votare la care este arondat. Cei care au ales varianta votului prin corespondență se înscriu în Registrul electoral cu această opțiune. Persoanele neînscrise în Registrul electoral vor putea să voteze doar la secțiile de votare de pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare și institutele culturale din străinătate.
Înscrierea în Registrul electoral, începând cu data de 1 aprilie 2016, oferă o serie de avantaje alegătorilor. Fiind înscriși în Registrul electoral, veți putea opta să votați prin corespondență ori să fiți arondați unei secții de votare din apropierea locuinței. Astfel, nu va mai fi nevoie să vă deplasați la ambasadă, oficiul consular sau la institutul cultural unde sunt organizate obligatoriu secții de votare. Veți evita cozile și aglomerația, veți scurta timpul dedicat votării și veți reduce cheltuielile de deplasare la secțiile de votare la care pot vota persoanele neînregistrate în Registrul electoral.
Puteți contacta AEP la numerele de telefon afișate pe site-ul AEP, www.roaep.ro, și la adresele de e-mail comunicare@roaep.ro sau office@roaep.ro.