S-a încheiat vizita ministrului delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, în SUA
Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, a efectuat, în perioada 20-23 iunie, o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, la New York.
Eugen Cojocariu, 24.06.2014, 22:18
Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, a efectuat, în perioada 20-23 iunie, o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, la New York. Programul vizitei a inclus întâlniri cu oficialităţi americane şi cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din metropola americană, precum şi participarea la cea de a XV-a ediţie a Festivalului România Broadway.
La 22 iunie, ministrul s-a întâlnit cu membrii parohiei Bisericii Sf. Dumitru din New York, care sărbătoresc 75 de ani de la înfiinţarea parohiei. Ministrul Stanoevici a adresat felicitări preotului paroh Traian Petrescu şi enoriaşilor săi pentru efortul dedicat menţinerii identităţii, credinţei şi obiceiurilor strămoşeşti într-un spaţiu marcat de o diversitate etnică, lingvistică şi confesională fără egal.
Vizita a continuat cu o întrevedere cu Loretta Sanchez, membră a Camerei Reprezentanţilor şi co-preşedinte al Romanian Caucus din Congresul SUA. Cu acest prilej au fost evidenţiate relaţiile excelente dintre România şi SUA, în cadrul oferit de parteneriatul strategic dintre cele două ţări, fiind discutate aspecte circumscrise relaţiilor bilaterale, cu accent special pe accederea României în programul Visa Waiver. Au fost detaliate acţiunile ce ar putea fi întreprinse în mod special în legislativul american pentru facilitarea obţinerii unui rezultat pozitiv cât mai curând posibil.
În aceeaşi zi, delegaţia română condusă de ministrul Bogdan Stanoevici a participat la ceremonia de deschidere a Festivalului România Broadway, eveniment devenit tradiţional pentru românii din metropola americană, ajuns anul acesta la a XV-a ediţie. Adresându-se participanţilor, ministrul român a subliniat: America a însemnat pentru români, înainte de toate, pământul libertății, cum a fost cazul românilor ardeleni care au venit aici înainte de Marea Unire, sau al celor care şi-au găsit refugiul aici mai târziu, fiind prigoniți de teroarea comunistă. America a devenit, astfel, păstrătoarea a ceva frumos din spiritul românesc, din România autentică – iar păstrătorii acestor lucruri sunteți dumneavoastră. Prin grija inimoșilor săi organizatori, festivalul aduce astăzi, alături de dumneavoastră, cântecul românesc, “sound-ul” inconfundabil al doinei, al horelor, al jocurilor și călușarilor noștri. Totodată, face să fie văzută eleganța inegalabilă a iei românești în chiar templul New Yorkez al artelor spectacolului, care este acest legendar Broadway. Este unul dintre cele mai potrivite locuri din lume în care să arăți ce înseamnă spiritualitatea românească. Statele Unite ştiu că pot conta oricând pe sprijinul României, aşa cum România ştie că poate conta pe sprijinul Statelor Unite.”
În ultima zi a vizitei, la 23 iunie, ministrul pentru românii de pretutindeni a avut o întrevedere cu Mark Meyer, preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Americane. Discuţiile s-au concentrat asupra contribuţiei concrete pe care această instituţie, cea mai veche asociaţie de comerţ bilateral dedicată dezvoltării unei relaţii prospere de afaceri între România şi SUA, o poate aduce, în cea de-a treia decadă a existenţei sale, la impulsionarea schimburilor economice, cu accent special pe facilitarea comunicării între liderii mediilor guvernamental şi de afaceri din cele două ţări.