Recunoaşterea calificărilor profesionale obţinute în România pentru a lucra în altă ţară
Puteţi găsi pe siteul Centrului Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor, la adresele de Internet către care duc hyperlinkurile informaţii utile privind recunoaşterea calificărilor profesionale obţinute în România pentru a lucra în altă ţară.
Eugen Cojocariu, 10.01.2014, 19:51
Recunoaşterea calificărilor profesionale
Dobândirea automată a calității de conducător de doctorat în România pentru persoanele care au obținut această calitate în statele membre ale Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European și Confederația Elvețiană
Adeverinţa pentru drept de predare
Recunoaşterea funcţiilor didactice din învăţământul universitar obţinute într-o instituţie de învăţământ universitar acreditată într-un stat membru al Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi in Confederaţia Elveţiană
Documente necesare pentru depunerea dosarului în vederea obţinerii adeverinţei pentru drept de predare în Canada
Adeverinţa de conformitate a studiilor cu Directivele Uniunii Europene
CNRED eliberează, în conformitate cu Legea nr. 200/2004, cu modificările şi completările ulterioare, o adeverinţă de conformitate a studiilor cu prevederile Directivelor 2005/36/CE şi 2006/100/CE, pentru profesiile nereglementate din România.
Actele necesare pentru obţinerea Adeverinţei de conformitate a studiilor cu Directiva 2005/36/CE pentru profesiile nereglementate din România
Pentru profesiile reglementate, menţionate în Legea nr. 200/2004, cu modificările şi completările ulterioare, o astfel de adeverinţă este eliberată de către autorităţile competente corespunzătoare.
Citat din Regulamentul CNRED:
a) CNRED recunoaşte în scopuri profesionale diplomele şi certificatele pentru profesiile nereglementate din România, conform procedurii stabilite prin OMECT nr. 3075/2008 pentru aprobarea procedurii recunoaşterii profesionale pentru profesiile nereglementate din România.
b) Calificările obţinute în ţările Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi în Confederaţia Elveţiană care dau acces la profesiile reglementate din România sunt recunoscute de autorităţile şi asociaţiile profesionale competente.
c) Calificările obţinute de cetăţenii români, cetăţenii din ţările Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi din Confederaţia Elveţiană în ţările terţe, care dau acces la profesiile reglementate din România, sunt recunoscute de către CNRED în vederea accesului la piaţa muncii din România.
d) Adeverinţele de conformitate necesare pentru recunoaşterea calificărilor profesionale în statele Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi în Confederaţia Elveţiană pentru toate profesiile nereglementate din România, dar reglementate în statele menţionate se eliberează potrivit OMECT nr. 845/2007 pentru aprobarea eliberării de către Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor a unei adeverinţe în conformitate cu prevederile Directivei 89/48/CEE privind sistemul general de recunoaştere a diplomelor de învăţământ superior care atestă o formare profesională de minimum 3 ani şi ale Directivei 92/51/CEE privind un al doilea sistem general de recunoaştere a formării profesionale, care completează Directiva 89/48/CEE.