Recomandări de securitate cibernetică pentru românii din diaspora
CERT-RO îi poate ajuta cu recomandări pe românii din diaspora în cazul unor incidente de securitate cibernetică, în funcţie de ţara în care se află.
România Internațional, 09.10.2017, 20:43
Recomandările CERT-RO pentru românii din diaspora
Octombrie este Luna Europeană a Securităţii Cibernetice şi în acest context am solicitat Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică CERT-RO informaţii utile românilor din diaspora.
Unde şi cui se pot raporta incidentele de securitate cibernetică de către românii din diaspora?
Regula în cazul notificării incidentelor de securitate spune că se raportează CERT-ului naţional pe teritoriul cărui s-a întâmplat incidentul. Spre exemplu, la CERT-RO se primesc notificări legate de adrese IP din România sau site-uri înregistrate în România (.ro) Astfel, dacă persoana care doreşte să raporteze un incident cibernetic se află în statul X, aceasta trebuie notifice CERT-ul corespondent statului în care se află.
CERT-RO precizează că problema utilizatorilor este de obicei mai complexă, întrucât nu este totdeauna clară diferența dintre Cybercrime și Cybersecurity, respectiv între un incident de securitate şi o faptă penală, diferenţă ce duce la destinatari diferiţi ai sesizării (CERT vs. Poliţie). De regulă, instituția primitoare va analiza sesizarea şi va explica/răspunde petentului, redirecţionându-l.
Dacă nu reușesc să stabilească un contact cu CERT-ul din ţara în care se află sau nu stăpânesc limba îndeajuns încât să ofere o explicație coerentă a ceea ce s-a întâmplat, CERT-RO îi poate ajuta pe românii din diaspora cu sfaturi şi îndrumări, folosind datele de contact.
„Încercăm să ajutăm cât mai mulţi utilizatori, mai ales în ceea ce priveşte conştientizarea cu privire la ameninţările de securitate cibernetică. Totodată, ne dorim să facem utilizatorul obişnuit să realizeze că domeniul acesta al securităţii informaţiei nu este inaccesibil publicului larg şi că adoptarea unui comportment de securitate minimal ar reduce semnificativ pericolele în cazul utilizatorului obişnuit”, a declarat Mircea Grigoraş, director general interimar CERT-RO.
Informaţii despre organizaţiile de tip CERT, la care pot românii raporta incidentele de securitate cibernetică în funcţie de ţara în care se află, sunt disponibile pe FIRST, Trusted Introducer sau pe site-ul ENISA.
Octombrie – Luna Europeană a Securităţii Cibernetice
Luna Europeană a Securităţii Cibernetice (European Cyber Security Month – ECSM) este o campanie care se desfăşoară la nivel european pentru promovarea securităţii cibernetice în rândul cetăţenilor, cu scopul conştientizării ameninţărilor de la un click distanţă atunci când aceştia utilizează internetul la locul de muncă sau acasă.
Campania denumită pe scurt #CyberSecMonth este organizată de autorităţile europene competente în domeniu – Agenţia Europeană pentru Securitatea Reţelelor şi a Informaţiei (ENISA) şi Directoratul General pentru rețele, conținut și tehnologie în domeniul comunicațiilor (DG CONNECT).
Harta interactivă cu acţiunile dedicate #CyberSecMonth
Peste 400 de activități de promovare a siguranței online au loc în 33 de ţări: conferințe, ateliere, sesiuni de instruire, summituri, prezentări generale pentru utilizatori si campanii online.
Campania din 2017 se va concentra asupra securității cibernetice la locul de muncă și acasă, guvernanță și protecția vieții private, a datelor și a dezvoltării competențelor specific domeniului.
CERT-RO – coordonator naţional
Campania de conştientizare a securităţii cibernetice este coordonată la nivel naţional de Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică CERT-RO, care şi-a unit forţele alături de comunitatea de specialişti pentru a promova împreună activităţile care au loc în această perioadă.
Luna Europeană a Securităţii Cibernetice este principala campanie de awareness pe acest subiect din Uniunea Europeană şi se află la cea de-a 5 a ediţie. CERT-RO a participat în calitate de coordonator naţional, încă de la proiectul pilot din 2012.
„An de an, organizatorii campaniei derulează propriile acţiuni și promovează evenimentele partenerilor privaţi sau instituţionali, cărora le mulţumesc cu aceasta ocazie pentru implicarea lor. Subiectele vizează creşterea gradului de conştientizare cu privire la ameninţările din mediul online”, a precizat Mircea Grigoraş, director general interimar CERT-RO.
Oficialii europeni responsabili cu securitatea cibernetică, la Bucureşti
Evenimentul fanion organizat de CERT-RO este Conferința Internațională “The New Global Challenges in Cyber Security”, aflată la cea de-a 7-a ediţie, care va şi încheia seria acţiunilor din Luna europeană a securității cibernetice. Anul acesta vor fi peste 50 de speakeri, dintre care mai bine de jumătate sunt parteneri internaționali, atât din mediul instituțional cât și din mediul privat, care vor prezenta cele mai recente tipuri de amenințări și soluții de securitate.
Comisarul european pentru economie digitală și societate digitală, Mariya Gabriel, şi oficiali NATO, Europol şi ENISA vor da startul discuţiilor care vor genera polul de interes pentru cyber security la Bucureşti. Mai multe informaţii despre acest eveniment aflaţi pe site-ul cert.ro/certcon7.
Puteţi urmări informaţiile despre desfăşurarea campaniei pe site-ul cert.ro şi pe reţelele de socializare – Facebook, Twitter, Instangram, YouTube sau LinkedIn.
Acţiunile de conştientizare au acoperire internațională şi în Statele Unite, prin cele două campanii: Luna Națională de Conștientizare a Securității Cibernetice și Campania Națională de Conștientizare în domeniul Securității Cibernetice – Opriți-vă. Gândiți-vă. Conectați-vă.