PE – reguli de confidenţialitate mai stricte pentru comunicațiile online
Europarlamentarii vor să sporească protecția utilizatorilor de instrumente online, precum Messenger, WhatsApp, Skype și alte servicii de comunicații electronice.
România Internațional, 09.11.2017, 16:16
Cu 31 de voturi pentru, 24 împotrivă și 1 abținere, Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European a sprijinit joi, 19 octombrie a.c., noi măsuri de protecție a vieții private a cetățenilor Uniunii Europene, menite să înlocuiască Directiva e-Privacy în vigoare din anul 2002 şi reactualizată în 2009.
Proiectele de propuneri aprobate s-ar aplica serviciilor SMS și telefonice, precum și serviciilor și instrumentelor de comunicații electronice operate prin Internet, ca WhatsApp, Skype, Messenger și Facebook.
Comisia mai dorește interzicerea barierelor cookies” și a proceselor de colectare a preferinţelor utilizatorilor (snooping) pe baza istoricului de navigare, a cookie-urilor şi a actualizărilor de software, precum și interzicerea urmăririi persoanelor prin intermediul hotspot-urilor publice sau zonelor Wi-Fi din centrele comerciale, fără aprobarea lor explicită.
Europarlamentarii doresc să stabilească limite stricte în ceea ce privește prelucrarea datelor – datele ar trebui folosite numai în scopurile specifice pentru care utilizatorii și-au dat consimțământul explicit și informat, iar meta-datele (numerele apelate, site-urile vizitate, locația geografică sau ora și data unui apel și alte date sensibile) ar trebui tratate ca fiind confidențiale și niciodată comunicate terților. În viziunea demnitarilor europeni, setările privacy by default” (confidențialitate implicită) trebuie să devină standard pentru toate soft-urile utilizate în comunicațiile electronice.
Ca orice initiativă legislativă, şi aceasta a fost subiectul unor reacţii diferite. În vreme ce a fost apreciată de unii, precum europarlamentarii Marju Lauristin (socialistă estonă), Jan Philipp Albrecht (ecologist german), şi directorul executiv al European Digital Rights (EDRi), Joe McNamee, în opinia cărora, pe lângă protecţia cetăţenilor, iniţiativa promovează competiţia şi inovaţia pe plan european, parlamentarii care au votat împotriva propunerii și grupurile de lobby ale industriei IT consideră că noile reguli vor împiedica inovația tehnologică și vor avea un impact negativ asupra veniturilor companiilor și site-urilor Web.
Rămâne de văzut dacă modificările propuse luna aceasta vor trece de negocierile dintre Parlament și Consiliul European şi vor fi puse efectiv în practică.