Ministrul Muncii: Deficit de forţă de muncă în România
România are un mare deficit de forţă de muncă, anunţă ministrul Muncii şi Justiţei Sociale, Lia Olguţa Vasilescu.
România Internațional, 27.11.2017, 18:17
România are un mare deficit de forţă de muncă, preponderent în domeniile construcții, IT, agricultură și medicină, a anunţat ministrul Muncii şi Justiţei Sociale, Lia Olguţa Vasilescu.
Anunţul a fost facut vineri, 24 noiembrie, în cadrul dezbaterii cu tema Dezvoltarea economică, socială şi culturală a zonelor rurale din România”, organizată de Confederaţia Sindicală Naţională Meridian şi Federaţia Agro Propact, la care au fost prezenţi şi ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, şi europarlamentarul PSD, Viorica Dăncilă, vicepreşedinte al Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European.
Ministrul Muncii a precizat că România trebuie să găsească soluții pentru a rezolva problema deficitului de forță de muncă, iar una dintre acestea ar fi atragerea înapoi a românilor plecați din țară.
„Deficitul cel mai mare de forță de muncă pe care România îl are la ora actuală este în construcții, IT, agricultură și medicină. Scoatem posturi de medic la concurs, din 10 posturi se ocupă unul sau două. În schimb, la zece posturi de infirmiere, avem 100 la concurs”, amintind că, potrivit Legii salarizării, salariile medicilor vor ajunge în martie la peste 3.000 de euro”, relatează AGERPRES
Dacă mâine avem 12.000 de absolvenți în IT în plus, vom vedea că ei sunt absorbiți imediat în piața forței de muncă. […] Construcțiile și agricultura sunt cele mai problematice. Culmea este că majoritatea persoanelor care au plecat din țară lucrează în aceste domenii în UE. În construcții încă nu simțim foarte mult această pierdere, dar o vom simți de anul viitor, când va intra în funcțiune programul PNDL 2 (Programul Național de Dezvoltare Locală — n. r.) prin care se vor construi, în special în mediul rural, foarte multe școli, grădinițe, canalizare, apă potabilă și altele, peste 30 de miliarde de lei, iar cu acești bani primarii vor trebui să-și realizeze obiectivele, dar firmele vor trebui să-și găsească forța de muncă necesară”, a mai susținut ministrul Muncii, potrivit căreia primarii deja încep să aibă acest tip de probleme, adică firmele nu se mai prezintă la licitații pentru că nu au oameni cu care să lucreze.
Ministrul a solicitat în mod expres sprijinul mediului de afaceri prin măsuri financiare de natură a reţine forţa de muncă calificată în ţară.
Precizând că rata curentă a şomajului este de 4,18%, ministrul s-a referit şi la numărul de asistaţi social din România, afirmând că informaţii în acest sens care circulă în prezent în spaţiul public, conform cărora ar exista 6 milioane de asistați social, sunt departe de adevăr.