Mesajul ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, cu ocazia deschiderii anului universitar
Învăţământul superior românesc păşeşte astăzi într-un nou an universitar. Pentru mii de tineri este un nou început, un moment al maturizării, al trecerii într-o nouă fază a existenţei şi evoluţiei lor...
România Internațional, 01.10.2014, 16:23
Învăţământul superior românesc păşeşte astăzi într-un nou an universitar. Pentru mii de tineri este un nou început, un moment al maturizării, al trecerii într-o nouă fază a existenţei şi evoluţiei lor. Pentru universităţi este o eternă provocare, aceea de a forma profesioniştii de care societatea are nevoie.
Pentru mine este un moment de speranţă. Speranţă că viitorii absolvenţi vor deveni specialişti de marcă în domeniile alese, speranţă că noile generaţii vor găsi răspunsuri la marile probleme ale omenirii. Răspunsurile vor veni prin cunoaştere, prin dorința de a înţelege, de a crea şi de a depăşi tot ce s-a făcut până acum.
Ministerul Afacerilor Externe este implicat atât în promovarea în străinătate a sistemului românesc de învăţământ, cât şi în stabilirea cadrului colaborării în domeniu cu diverse state, dar şi în sprijinirea formării de specialişti români în străinătate.
MAE negociază şi încheie, între alte documente interguvernamentale, acorduri şi programe de colaborare pe baza cărora se desfăşoară schimburile bilaterale în domeniile educaţiei şi ştiinţei. Aceste documente prevăd schimburile de specialişti, de studenţi şi de profesori, acordarea de burse de studiu, precum şi organizarea unor evenimente sau participarea la manifestări ştiinţifice şi culturale, toate acestea contribuind la promovarea sistemului de învăţământ românesc în străinătate.
Cele 85 de burse pe care MAE le acordă anual cetăţenilor străini provenind din statele nemembre UE au ca scop atât promovarea învăţământului românesc, cât şi formarea viitoarelor elite intelectuale ale altor ţări, pornind de la premiza că investiţia în educaţia tinerei generaţii este profitabilă nu doar primitorului, ci şi donatorului. Întâlnirile semestriale cu aceşti bursieri îmi fac o reală plăcere şi mi-aş dori ca programul să-mi permită creşterea frecvenţei acestor întâlniri. Studenţii străini reprezintă o punte de legătură între România şi ţările lor de origine, iar legăturile profesionale şi umane trainice, care se clădesc în anii studenţiei, am convingerea că vor contribui la consolidarea relaţiilor economice şi politice dintre statele noastre. În vizitele pe care le-am făcut în străinătate, am întâlnit deseori absolvenţi ai facultăţilor din România care au ajuns în poziţii importante în administraţia din ţările lor de origine. Faptul că au studiat în România, a făcut ca relaţiile dintre statele noastre să fie mai strânse.
Tot pentru crearea legăturilor între cetăţenii străini şi România, MAE sprijină cele 44 de lectorate de limbă şi civilizaţie română deschise în 26 de ţări de pe 3 continente.
Suntem preocupaţi şi de formarea tinerilor specialişti români în străinătate. Un exemplu îl constituie acordarea, împreună cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării, a burselor Vasile Pârvan şi Nicolae Iorga, la Roma şi Veneţia, sau zecile de bursieri Erasmus găzduiţi anual la Accademia di Romania din capitala Italiei.
Pe cei care păşesc astăzi pentru prima dată pragul universităţilor îi îndemn să urmeze o carieră în diplomaţie, pentru că este o lume extraordinară. Este o profesie respectată în România şi în lume , o profesie care oferă mari satisfacţii, dar care implică şi foarte multă muncă.
Îmi exprim convingerea că unii dintre cei care revin sau intră astăzi pentru prima dată în amfiteatrele universităţilor din România vor contribui, în viitorul nu prea îndepărtat, la promovarea ţării noastre în lume şi la creşterea prestigiului diplomaţiei române.”
Comunicat MAE