MAE: Niciun român nu a decedat în Sierra Leone (UPDATE)
În urma verificărilor, ministerul român de Externe confirmă prezenţa a şase români pe teritoriul statului african Sierra Leone.
Lica Manolache, 10.10.2014, 17:11
UPDATE: Un al şaselea român se află pe teritoriul statului african, pe lângă cei cinci foşti angajaţi ai Alro Slatina, a anunţat MAE. Centrala MAE a luat legătura cu aceştia a precizarat că toţi cei şase români au o stare de sănătate bună.
„În cadrul convorbirilor purtate cu cetățenii români a rezultat că nu doresc să revină în România, desfășurându-și activitatea în condiții normale, la o altă companie. S-a convenit menținerea unui contact permanent cu acest grup, MAE adresând rugămintea fermă de a fi informat, în avans, cu privire la o eventuală decizie de revenire în România sau de relocare într-o altă zonă”, se arată în comunicatul ministerului.
MAE aminteşte că păstrează o legătură permanentă şi cu agențiile de angajare a personalului navigant din România, în acest sens fiind stabilită o procedură directă de informare asupra personalului de cetățenie română care se află în zonele afectate, chiar și în tranzitul către România.
În urma informaţiilor apărute în presa din România, Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că nu există informaţii despre decesul vreunui cetăţean român în Sierra Leona, stat care a înregistrat un număra mare de morţi din cauza epidemiei de Ebola. Într-un comunicat de presă, MAE îşi exprimă dezacordul faţă de mesajele vehiculate in unele publicaţii, care creează panică nefundamentată la nivelul opiniei publice româneşti”.
Diplomaţia de la Bucureşti a mai anunţat că firma Alro Slatina nu mai are în prezent delegaţi sau detaşaţi în statul african, rechemând angajaţii săi. Totuşi, MAE confirmă posibila prezenţă” a cinci cetăţeni români ce şi-au suspendat contractele de muncă cu Alro Slatina ce se aflau în Sierra Leone.
Minsterul Afacerilor Externe reaminteşte că a cerut misiunilor diplomatice române să să transmită cu maximă celeritate orice informaţii obţinute din surse credibile cu privire la deplasarea către ţara noastră a unor persoane care s-au aflat recent pe teritoriul statelor africane (n.r. Guineea Conakry, Sierra Leone, Liberia, Nigeria), informaţiile respective fiind puse la dispoziţia Ministerului Sănătăţii şi a Ministerului Afacerilor Interne, în calitate de autorităţi cu competențe specifice în domeniu.”
În legătură cu măsurile luate de autorităţile române şi regimul vizelor pentru persoanele care provin din ţările afectate de epidemia de Ebola, MAE a anunţat următoarele:
Pentru străinii supuşi obligativităţii vizei de intrare în România, care au reşedinţa în Guineea, Liberia, Sierra Leone şi Nigeria (măsura urmează a fi implementată şi pentru R.D. Congo), a fost introdusă măsura acceptării dosarelor de solicitare a vizelor, exclusiv online, prin intermediul portalului pentru facilitarea solicitării vizelor – eViza, în scopul reducerii contactului direct cu solicitanții de vize din regiunea de risc. Prin intermediul portalului eViza, misiunile diplomatice și oficiile consulare române au posibilitatea de a stabili data la care persoanele care solicită viza se pot prezenta la ghişeu.
Pentru solicitările de vize formulate de către cetăţenii terţi originari din zona de risc sau care au călătorit în această regiune în ultimele 21 de zile anterioare momentului solicitării, între misiunile diplomatice și oficiile consulare române, Centrala MAE, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Interne – Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (MAI-DSU) se desfăşoară un proces de consultare, cu furnizarea de informații specifice. În cazul în care un anumit solicitant de viză corespunde profilului unui cetăţean terţ ce ar putea reprezenta un risc la adresa sănătăţii publice, solicitarea de viză a acestuia poate fi respinsă în conformitate cu legislaţia naţională în vigoare.
MAE va acorda un ajutor financiar către Fondul pentru combaterea Ebola (Ebola Response Multi-Partner Trust Fund) care a fost lansat de ONU la 23 septembrie 2014, ca reacţie la apariţia epidemiei de Ebola.”