Întrevederi ale ministrului Angel Tîlvăr cu românii din Canada
Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Angel Tîlvăr, a avut întrevederi cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Canada.
Eugen Cojocariu, 15.03.2015, 19:17
Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, a efectuat, în perioada 9–13 martie, o vizită de lucru la Ottawa şi Toronto, în Canada. Oficialul român a făcut parte dintr-o delegaţie parlamentară condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.
Programul vizitei a cuprins o întâlnire cu reprezentanţi ai comunității de români din zona Ottawa-Gatineau și Montreal. Discuţiile au evidenţiat aspecte legate de necesitatea unei mai bune informări, în rândul românilor din Canada cu privire la modalităţile prin care statul român, prin intermediul Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (DPRRP) sprijină mediul asociativ de peste hotare.
Ministrul delegat a reiterat interesul autorităților române pentru dezvoltarea şi diversificarea modulelor educaţionale, concretizate în cursuri de limbă şi civilizaţie romană şi a oferit detalii legate de acţiunile proprii ale DPRRP, în special cu privire la ediţia din 2015 a Programului de tabere ARC”.
Reprezentanţii comunităţii au propus înfiinţarea unui Centru Cultural Românesc la Toronto, care să contribuie la păstrarea şi promovarea identităţii naţionale şi au sugerat căi de armonizare a procedurii de finanţare.
La Toronto, demnitarul român a participat la o recepţie la care au fost prezenţi membri marcanţi ai comunităţii româneşti şi reprezentanţi ai mass media de limbă română din această zonă şi s-a întâlnit cu membri ai Asociației Inginerilor Români din Canada.
În dialogul cu românii din Toronto, ministrul delegat Angel Tîlvăr a apreciat integrarea excelentă a acestora în viaţa economică, culturală şi democratică a ţării de reşedinţă, gradul semnificativ de reprezentare în structurile autorităţilor locale şi centrale, precum şi interesul deosebit al acestei comunităţi numeroase în conservarea elementelor sale identitare şi consolidarea relaţiilor cu ţara – mamă.