Educaţie în limba română pentru românii din Italia
Românii din Italia pot căuta pe o hartă interactivă unităţile de învăţământ în care se predau cursuri în limba română.
România Internațional, 15.09.2017, 22:44
Hartă interactivă: Educaţie în limba română pentru românii din Italia
Ambasada României în Italia a pus la dispoziţia românilor din peninsulă o hartă interactivă cu repartizarea geografică a unităților de invățământ preuniversitar și universitar, în care se desfășoară cursul de Limbă cultură și civilizație românească (LCCR) și activitatea lectoratelor de limbă română.
Prin intermediul acestei hărţi, sunt disponibile informații despre numărul grupelor, numele profesorilor și adresa fiecărei școli incluse în programul de predare a cursului în limba română.
Curs de Limbă, cultură şi civilizaţie românească
Cursul de Limbă, cultură şi civilizaţie românească se predă în 183 de instituții de învățământ din 14 regiuni din Italia, de către 54 de profesori, pentru 4700 de elevi.
Începând cu anul şcolar 2007-2008 Institutul Limbii Române şi Ministerul Educaţiei Naţionale au lansat în unităţi de învăţământ din Italia proiectul privind predarea cursului de ”Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească” (LCC
Cursul LCCR este un proiect internaţional, dezvoltat în cadrul unui parteneriat între Ministerul Educaţiei din România şi alte state membre UE.
Acesta se desfășoară într-un format de 2 ore pe săptămână, în baza unei programe și este predat de profesori calificați, selectați prin concurs din rândul comunității. Selecţia, evaluarea, monitorizarea şi plata acestora este asigurată de Institutul Limbii Române. Pe lângă orele de curs, profesorii și elevii sunt implicați în activități culturale, de promovare a culturii și civilizației românești în mediile educaționale și în comunitățile din țările de adopție.
Prin cultivarea limbii române în forma ei standard, vorbitorii de vârstă şcolară îşi păstrează legătura cu spiritualitatea românească şi sunt la rândul lor ambasadori ai limbii şi culturii româneşti în mediile în care trăiesc şi în care vor lucra. De asemenea, frecventarea cursului facilitează reintegrarea elevilor în sistemul românesc de învăţământ în cazul revenirii în ţară.