Deschiderea oficială a programului de tabere „ARC” 2017
La tabere vor participa 2000 de elevi, tineri și profesori însoțitori.
Eugen Cojocariu, 23.06.2017, 22:08
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP) a anunțat deschiderea oficială a programului de tabere ARC” 2017. Programul de tabere ARC” este parte integrantă a Programului de Guvernare, precum şi a Strategiei Naţionale pentru Românii de Pretutindeni pentru 2017- 2020.
Taberele se desfășoară în Centrele de Agrement din Sulina, judeţul Tulcea (27 iunie – 8 august) şi Oglinzi, judeţul Neamţ (26 iunie – 31 iulie), în serii consecutive de câte șapte zile, la care participă 2000 de elevi, tineri și profesori însoțitori.
În prima serie a taberelor, MRP așteaptă 150 de participanți pentru tabăra de la Oglinzi și 215 pentru tabăra de la Sulina, unde vor veni copii din Republica Moldova, din Chișinău și din raioanele Cahul și Bălți, Ungaria, Ucraina, regiunea Transcarpatia, Bulgaria, Italia și Kazahstan.
Participanții la tabere vor avea oportunitatea de a interacționa cu mari nume din sportul românesc, ambasadori ai programului, care se derulează în acest an sub motto-ul Identitate – Competiție – Performanță”.
Totodată, experți din cadrul MRP, împreună cu profesorii invitați, reprezentanți ai Direcției Județene pentru Sport și Tineret, Reprezentanța Biosferei Delta Dunării”, voluntari ai taberei ARC”, au pregătit un program specific vacanței de vară. Acesta cuprinde ateliere de limba română, creație și sport, competiţii sportive de baschet, fotbal, ping-pong, precum și drumeții și excursii la obiectivele culturale și istorice de interes din zonă, respectiv Casa memorială Ion Creangă”, Rezervaţia de zimbri, Mănăstirile Agapia şi Văratic, Cetatea Neamţ, Curtea domnească-Muzeul Cucuteni, Muzeul de Etnografie, Muzeul de Artă, vizită la Cheile Bicazului, Lacul Roşu, Izvorul muntelui și Poiana Largului, precum și la Muzeul Far, Turnul de apă și vechile biserici din Sulina.
Copiii selecționați pentru tabere sunt elevi cu rezultate deosebite la învățătură, olimpici, copii care au făcut performanță în sport, pictură, muzică, teatru, sau tineri care s-au implicat activ în mediul asociativ, susținând și promovând valorile culturale românești.
Programul ARC” este finanţat şi organizat de către Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în colaborare cu Ministerul Tineretului şi Sportului, beneficiind și de sprijin logistic din partea Ministerului Afacerilor Externe și a Ministerului Turismului.