Dan Stoenescu la cea de-a 3-a ediţie a Întâlnirilor „Românii de Pretutindeni”
Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a deschis marţi, 15 decembrie, a III-a ediţie din seria de întâlniri Românii de Pretutindeni.
România Internațional, 16.12.2015, 10:19
Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a deschis marţi, 15 decembrie, a III-a ediţie din seria de întâlniri Românii de Pretutindeni cu tema Bursierii statului român din Republica Moldova și Ucraina, rolul lor în comunitatea istorică românească și societatea națională din țările de proveniență, organizată la sediul MAE, sala Grigore Gafencu.
La eveniment au participat în calitate de vorbitori directorul general al Institutului Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni, Petre Guran, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii internaţionale al Academiei Române, Dan Dungaciu, prorectorul SNSPA, Liliana Popescu, și cercetătoarea în cadrul Institutului Diplomatic Român, Ileana Racheru.
Cu acest prilej ministrul delegat a subliniat importanţa acordării de burse de studiu pentru etnicii români din Republica Moldova și Ucraina în vederea păstrării identităţii culturale româneşti. De asemenea, a prezentat programele Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, reiterând faptul că educația reprezintă unul din pilonii principali în menţinerea identităţii româneşti.
În cadrul dezbaterilor au fost prezentate propuneri ale tinerilor bursieri pentru facilitarea parcursului lor academic în România. Totodată, s-a convenit asupra organizării unor reuniuni viitoare în care să fie abordate și chestiuni punctuale cu privire la situația bursierilor.
Întâlnirea face parte din seria de dialogurilor Românii de Pretutindeni, găzduite de Departamentul Politici pentru Românii de Pretutindeni, care își propun să constituie un for de dezbatere privind diversele aspecte ce definesc relația dintre România și românii de peste hotare. Edițiile anterioare au abordat teme precum Românii din comunităţile istorice sud-dunărene: bursieri de succes ai statului român și De ce m-am întors în România.