Ce presupune detaşarea ca muncitor în Italia
Publicaţia Gazeta Românească din Italia a realizat cu sprijinul biroului ataşatului pentru probleme de muncă de la Ambasada României din Italia pentru ca lucrătorii detaşaţi în Italia să îşi cunoască drepturile.
Lica Manolache, 16.03.2015, 15:36
Publicaţia Gazeta Românească din Italia a realizat cu sprijinul biroului ataşatului pentru probleme de muncă de la Ambasada României din Italia pentru ca lucrătorii detaşaţi în Italia să îşi cunoască drepturile.
Astfel, un muncitior detaşat trebuie să aibă o legătură directă cu întreprinderea care îl detaşează. Munca trebuie desfăşurată în interesul şi în beneficiul întreprinderii care detaşează lucrătorul şi compania are în continuare obligaţiile tipice: contract de angajare, gestionarea raportului de muncă, plata salariilor şi a contribuţiilor de asigurări sociale aferente, precum şi dreptul de a adopta şi aplica măsuri disciplinare şi de concediere.
Un lucrător poate fi detaşat maximum doi ani în Italia. Orice perioadă de muncă mai mare de trei luni presupune obligaţia muncitorului de a se înscrie în Registrul de evidenţă a populaţiei din cadrul primăriei locale. Pe durata contractului, muncitorul beneficiază de prevederile legale italiene în ceea ce priveşte: programul maxim de lucru şi perioada minimă de odihnă, durata minimă a concediului anual plătit, salariul minim, inclusiv plata orelor suplimentare, condiţiile de punere la dispoziţie a lucrătorilor, în special de către agenţii de muncă temporară, securitatea, sănătatea şi igiena la locul de muncă, precum şi egalitatea de tratament între bărbaţi şi femei şi alte măsuri de împiedicare a discriminării.
De notat că indemnizaţiile specifice detaşării sunt considerate parte integrantă a salariului minim, dacaă acestea nu sunt plătite pentru rambursarea cheltuielilor suportate ca urmare a detaşării: transportul, cazarea ş.a. În schimb, luctătorilor detaşaţi în Italia li se aplică legislaţia în vigoare în România în ceea ce priveşte sisetmul de protecţie socială, retribuţiile fiind calculată conform principiului egalităţii de tratament între lucrătorii detaşaţi şi cei autohtoni.
În cazul în care unui lucrător nu îi sunt respecatate drepturile şi tratamentul egal, atunci inspectorii de muncă pot lua măsuri împotriva angajatorului aflat în Italia, în baza principiului răspunderii solidare. În fine, angajatorul are obligaţia la încheiere contractului să înregistreze în Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor (REVISAL) perioada detaşării, precum şi denumirea angajatorului la care se face detaşarea. Totodată, trebuie să solicite la Casa Naţională de Pensii Publice / Direcţia Relaţii Internaţionale eliberarea documentului portabil A1 (fostul formular E 101), iar la Casa Judeţeană/Municipală de Sănătate, eliberarea formularului S1 (fostul formular E 106).
Sursa: Gazeta Românească (Italia)