A fost deschis oficial programul de tabere ARC 2014
Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, a deschis oficial programul de tabere ARC 2014.
Eugen Cojocariu, 26.06.2014, 22:25
Joi, 26 iunie, în incinta Centrului de agrement de la Sulina, a avut loc lansarea oficială a celei de-a VI-a ediţii a programului de tabere ARC, finanţat şi organizat de către Ministerul Afacerilor Externe – Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Ministerul Tineretului şi Sportului.
În cuvântul de deschidere, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, a făcut referire la importanţa programului ARC”, care promovează, în rândul tinerilor români din afara graniţelor, atât conştiinţa naţională românească, cât şi importanţa unor legături durabile cu statul român. Prin programul de tabere ARC se reunesc anual peste 2000 de elevi, tineri, studenţi şi profesori însoţitori români din ţările aflate în jurul graniţelor şi Balcani (Republica Moldova, inclusiv regiunea transnistreană, Ucraina, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Albania, Republica Macedonia), dar şi din ţări precum Italia, Grecia, Canada.
Bogdan Stanoevici a subliniat importanţa zilei de 26 Iunie: Astăzi, românii de pretutindeni celebrează ziua drapelului naţional, simbol al națiunii române încă de la începutul secolului al XIX-lea. Istoria drapelului românesc face parte din istoria neamului românesc şi este de datoria fiecăruia dintre noi să perpetuăm simbolurile acestei naţiuni oriunde ne-am afla”.
La evenimentul de deschidere au participat şi cei 200 de tineri din Ucraina, Republica Moldova şi Ungaria, care participă la activităţile taberei încă de luni, 23 Iunie a.c.
Programul de tabere ARC îşi propune conştientizarea apartenenţei la identitatea culturală românească, aprofundarea cunoştinţelor de cultură şi civilizaţie, dezvoltarea abilităţilor de comunicare şi facilitarea contactului între românii din diferite ţări, posibilitatea de a cunoaşte realităţile României şi accesul la valorile patrimoniului cultural românesc.
În cadrul programului sunt incluse activităţi culturale, sportive şi educative, destinate să încurajeze comunicarea în limba română, să contribuie la realizarea unor schimburi de experienţă şi la creare unor interacţiuni între tinerii români de pretutindeni.