Traficul prin punctele de frontieră a crescut în perioada sărbătorilor
Traficul prin punctele de frontieră a crescut cu 50% în perioada sărbătorilor pascale, informează Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră.
Eugen Cojocariu, 03.05.2016, 12:39
În perioada sărbătorilor pascale, traficul prin punctele de trecere ale frontierei s-a menţinut la valori ridicate, fiind înregistrată o creştere cu 50% faţă de perioada similară a anului trecut. Deşi valorile de trafic au crescut, nu au fost probleme deosebite la controlul de frontieră, a informat Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră. Cele mai mari valori de trafic au fost înregistrate la frontiera de vest însă, în urma gestionării situaţiei prin dispunerea unor măsuri imediate de fluidizare, media timpilor de asteptare la frontieră s-a încadrat în valorile normale pentru această perioadă.
Astfel, în perioada sărbătorilor pascale (29.04-02.05.2016), frontiera română a fost tranzitată de aproximativ 634.500 de persoane, din care 336.000 pe sensul de intrare în ţară şi 298.500 pe sensul de ieşire din ţară şi 178.000 mijloace de transport. Cele mai aglomerate au fost punctele de trecere de la frontiera comună româno-ungară, unde au trecut graniţa peste 251.000 persoane şi de la frontiera româno- bulgară, unde au trecut graniţa 100.000 persoane, atât pe sensul de ieşire cât şi pe cel de intrare în ţară. De asemenea, valori ridicate de trafic s-au înregistrat şi prin punctele de trecere aeroportuare, unde au trecut frontiera aproximativ 151.000 persoane.
Poliţia de Frontieră a suplimentat personalul, peste 3.000 de poliţişti de frontieră desfăşurând, zilnic, activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat. De asemenea, a fost folosită la maxim capacitatea punctelor de trecere ale frontierei, în limita configuraţiei acestora şi în cele mai tranzitate, în funcţie de trafic, au fost suplimentate arterele de control pe sensul de intrare sau ieşire în/din ţară, precum şi echipamentele folosite pentru verificarea documentelor, ţinând cont că în această perioadă sunt efectuate verificări sistematice asupra tuturor persoanelor care tranzitează frontiera.
Şi în perioada următoare sunt menţinute măsurile de suplimentare a personalului repartizat la controlul documentelor până la capacitatea maximă permisă de infrastructura fiecărui punct de trecere, în funcţie de dinamica valorilor de trafic. De asemenea, vor fi suplimentate arterele de control, pe sensul de ieşire sau intrare în ţară, după caz, în limita configuraţiei punctelor de trecere a frontierei.
Pentru a veni în sprijinul participanţilor la trafic, Poliţia de Frontieră Română a îmbunătăţit aplicaţia Trafic Online”, disponibilă pe pagina de internet www.politiadefrontiera.ro, care conţine date despre punctele de trecere a frontierei şi timpul mediu de aşteptare la controlul de frontieră, atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire din România. Ca element de noutate, aplicaţia Trafic Online” prezintă media timpilor de aşteptare la controlul de frontieră pentru două tipuri de vehicule, autoturisme (care includ şi microbuzele şi autocarele) şi camioane (mijloace de transport marfă cu greutate de peste 7,5 tone). Aplicaţia poate fi accesată de pe orice computer sau terminal mobil cu acces la internet.
Punctele de trecere ale frontierei sunt marcate, în funcţie de trafic şi timpii de aşteptare, în culori diferite: verde (timpi de aşteptare până în 30 minute), galben (timpi de aşteptare de 30-60 minute), roşu (timpi de aşteptare peste 60 minute). Aplicaţia foloseşte modulul de navigaţie furnizat de Google Maps şi accesând tab-ul navigare”, se pot configura trasee spre un anumit punct de trecere a frontierei. Timpii de aşteptare sunt actualizaţi în timp real, pe baza informaţiilor furnizate de structurile teritoriale ale Poliţiei de Frontieră.