Sprijin pentru ocuparea forţei de muncă
Guvernul a adoptat mai multe măsuri în sprijinul şomerilor care intră în forţa de muncă, dar şi pentru afacerile dezvoltate în zone defavorizate.
Lica Manolache, 30.09.2016, 17:22
Guvernul a aprobat o serie de măsuri de stimulare a ocupării forței de muncă au fost ce vizează persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, angajatorii, dar și românii din diaspora. Modificările aduse de Guvern legii 76/2002 vor orinta sume din fondurile europene, dar şi din bugetul de stat, fiind vizate atât persoanele neocupate, cât și angajatorii prin diferite forme de stimulare a creării de noi locuri de muncă, aceasta fiind o preocupare prioritară și constantă a Executivului”, după cum se arată în comunicatul remis presei de Guvern.
Printre cele mai importante măsuri sunt cele luate în ajutorul persoanelor care nu deţin un loc de muncă, după cum urmează:
-Primă de 500 lei neimpozabilă șomerilor înregistrați care nu beneficiază de indemnizație de șomaj, în situaţia în care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă de cel puțin 3 luni.
-Persoanele proaspăt angajate care fac naveta, beneficiază de prime de încadrare. Cuantumul primei se calculează la 0,5 lei/km dar nu mai mult de 55 lei/zi, proporțional cu numărul de zile în perosnele respective merg la serviciu. Prima se acordă lunar, timp de un an, șomerilor înregistrați la agențiile pentru ocuparea forței de muncă şi care sunt la locuiesc la o distanţă mai mare de 15 km de localitatea unde desfăşoară actrivitatea.
-Persoanele care locuiesc la peste 50 km distanţă de locul de muncă şi îşi schimbă domiciliul în localitatea unde se află compania unde lucrează vor beneficia de importante ajutoare financiare. Astfel, guvernul acordă 12.500 lei pentru persoanele înregistrate ca șomeri şi care se încadrează în muncă conform condiţiilor de mai sus. Cei care sunt însoţişi de un membrii familiei primesc o primă de instalare în valoare totală de 15.500 de lei.
De asemenea, guvernul a majorat cuantumul subvențiilor acordate angajatorilor şi pentru şomerii de lungă durată şi tineri NEET (care şi-au terminat studiile şi nu sunt angajaţi sau în perioada de formare/training). Astfel, angajatorii primesc 900 de lei lunar, timpe de un an, dacă angajează, pe durată nedeterminată, următoarele categorii de persoane: absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ, persoane cu handicap, şomeri în vârstă de peste 45 de ani, şomeri de lungă durată, tineri NEET, şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale.
Sursa: Guvernul României