Se prefigurează creșteri ale traficului la frontieră
Se prefigurează creșteri ale traficului de persoane și mijloace de transport la frontieră; Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a luat măsuri suplimentare.
Eugen Cojocariu, 02.01.2016, 15:26
Potrivit Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, în perioada următoare cetățenii români stabiliți în străinătate și străinii aflați în vizită în România se întorc în țările de reședință, de aceea în punctele de trecere, în special la frontiera de vest, se prefigurează creșteri ale traficului de persoane și mijloace de transport pe sensul de ieșire din țară.
Și la frontiera cu Republica Moldova se estimează creșteri ale traficului, în special pe sensul de intrare în țară, din cauza numărul mare de persoane care vin să petreacă în România sărbătorile de iarnă pe rit vechi, dar și de întoarcerea studenților din Republica Moldova în marile centre universitare din România.
Poliția de Frontieră Română a declarat că a luat măsurile necesare astfel încât tranzitul să se efectueze în condiții normale, prin suplimentarea personalului poliției de frontieră până la capacitatea maximă permisă de infrastructura fiecărui punct de trecere, în funcție de dinamica valorilor de trafic. De asemenea, va fi folosită la maxim capacitatea punctelor de trecere a frontierei și în cele mai aglomerate se vor utiliza toate arterele de control disponibile, în limita configurației acestora.
Șefii polițiilor de frontieră din Romania și Ungaria au convenit să dispună măsuri comune de fluidizare a traficului prin punctele de frontieră de la granița dintre cele doua state, în condițiile controlului comun care se face la intrarea în spațiul Schengen.
„De asemenea, Poliția de Frontieră Română, în cooperare cu celelalte instituții care au atribuții în punctele de trecere a frontierei, a intensificat controalele asupra cetățenilor din state membre UE și non-UE care tranzitează frontiera, pentru prevenirea trecerii frontierei de către persoane provenite din state aflate în zonele de conflict, care pot derula activități care amenință securitatea internă și externă.
Poliția de Frontieră recomandă în continuare tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniță, astfel încât să se preîntâmpine apariția suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea într-un timp foarte scurt.
IGPF mai recomandă accesarea aplicației on-line Media timpilor de așteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei deschise traficului internațional la adresa http://www.politiadefrontiera.ro/traficonline/ unde se pot vizualiza punctele de trecere a frontierei, care sunt marcate, în funcție de trafic și timpii de așteptare, în culori diferite. Timpii de așteptare sunt actualizați în timp real, ceea ce ajută utilizatorul să-și reconfigureze traseul către un punct de frontieră cu trafic mai scăzut.
Potrivit IGPF, în luna decembrie 2015, frontiera română a fost tranzitată de aproximativ 4.100.000 de persoane, din care 3.500.000 au fost cetățeni aparținând UE. Comparativ cu luna decembrie a anului 2014, când frontiera a fost tranzitata de 2.980.000 persoane, se constata o creștere de 37%. Dintre acestea, aproximativ 2.300.000 treceri au fost pe sensul de intrare în țară (2.000.000 cetățeni UE și 300.000 cetățeni non-UE).
Cele mai tranzitate au fost punctele de trecere din vestul țării și cele aeroportuare. Astfel, prin punctele de trecere de la frontiera comună româno-ungară au trecut granița, în decmbrie 2015, peste 1.824.000 persoane, iar prin cele aeroportuare peste 887.000 persoane.