Salvați Copiii, derulează activități de informare destinate părinților care revin în România
Peste 75.000 de copii au părinții plecați să muncească în străinătate. Salvați Copiii anunță derularea de activități de informare destinate părinților care revin în România în perioada vacanţei de vară
Florenta Zaharescu, 05.08.2021, 14:28
Mii de copii care au părinţii plecaţi în străinătate la muncă suferă din această cauză, în timp ce pandemia a redus frecvenţa întoarcerii în ţară a românilor, atrage atenţia organizaţia Salvaţi Copiii, care a început o campanie de informare, împreună cu Poliţia de Frontieră, direct la graniţa cu Ungaria, informeaza Agerpres.
Voluntari ai organizaţiei, sprijiniţi de poliţişti de frontieră, împart materiale informative românilor care lucrează în străinătate şi care revin în ţară în această perioadă pentru a petrece vacanţa alături de familii. Materialele conţin informaţii despre impactul pe care îl are asupra copiilor plecare părinţilor în altă ţară.
Conform analizei realizate de Salvaţi Copiii la începutul lunii mai 2021, pe un eşantion de 700 de copii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate dintre beneficiarii programelor socio-educaţionale ale organizaţiei, 4% au părinţii plecaţi de mai putin de un an, 32% de o perioadă între un an şi trei ani, 37% de o perioadă între patru şi șase ani, 18% între șapte și nouă ani, iar 9% de peste 10 ani.
În ceea ce priveşte frecvenţa reîntoarcerilor, dacă anterior pandemiei 12% dintre părinţi se reîntorceau o dată la doi ani sau mai rar, 32% o dată pe an, 29% de două ori pe an, doar 20% de trei ori pe an sau mai mult, iar în cazul a 7% a fost menţionată o altă situaţie (majoritatea situaţiilor descrise fiind de fapt referitoare la ruperea legăturii cu copiii din ţară), începând din martie 2020, pentru 46% dintre părinţi frecvenţa reîntoarcerilor a fost mai scăzută, iar pentru alţi 46% dintre ei frecvenţa reîntoarcerilor a rămas aceeaşi.
Este firesc ca părinții să facă tot ce le stă în putință pentru binele copiilor lor. Este foarte grea alegerea între a-l trimite pe copil la școală și a-i asigura accesul la educație, și a-i asigura securitatea emoțională, așa cum se întâmplă când copilul crește alături de părinți. Copiii lăsați în grija rudelor sunt copii de două ori vulnerabilizați: odată de clivajul social care le trimite părinții să câștige bani în afara țării și a doua oară de această vulnerabilizare psihologică, emoțională și socială. Această problematică a fost accentuată de perioada pandemiei; s-au agravat și dificultăţile cu care se confruntă copiii, dar şi îngrijorarea resimțită de părinții de la distanță şi dificultăţile pe care le întâmpină cei în grija cărora au rămas copiii în creșterea lor., a explicat Președintele Organizației Salvați Copiii România, domnul profesor doctor Mihai Gafencu.
Pe parcursul lunii august, Organizația Salvaţi Copiii va derula, cu sprijinul Poliției de Frontieră Române, activități de informare destinate părinților care se întorc în țară cu privire la nevoile copiilor rămași acasă și importanța comunicării cu aceștia, la puncte de trecere a frontierei terestre și aeriene. Startul acestora va fi dat de activităţile realizate de specialiști și voluntari ai Organizației Salvați Copiii filiala Timiș în perioada 5-6 august, la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II, cu sprijinul Inspectoratului Teritorial de Poliție de Frontieră Oradea.
Totodată, în luna august, prin intermediul centrelor locale Salvați Copiii vor avea loc activități susținute de informare și suport pentru părinții copiilor din programele Salvați Copiii reîntorși în țară, caravane locale de informare în mediul rural și activități de informare în parteneriat cu autorități locale pentru părinți, persoane în grija cărora au rămas copiii și autorități locale.
Activitățile fac parte din campania de informare Rămâi aproape de copilul tău!, derulată de Salvați Copiii în parteneriat cu Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții.
‘Vom sprijini această campanie de informare, destinată prinţilor care se întorc în ţară, cu privire la nevoile copiilor rămaşi acasă. Vom distribui pliante celor care tranzitează frontiera, fără să fie afectate acţiunile de supraveghere şi control de la frontieră’, a spus purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea, Laura Bondar.
Organizaţia Salvaţi Copiii a derulat, în ultimii zece ani, 17 programe pentru aproape 10.000 de copii şi aproape 7.000 de adulţi, fiind vorba de familii afectate de plecarea la muncă în străinătate.