Reuniune regională consulară la Roma
În cadrul campaniei Dialog cu Diaspora pe teme consulare- 2017, eveniment care a continuat la Roma, în perioada 9 - 11 martie 2017, a fost organizată și reuniunea regională consulară, la care au participat reprezentanții a 27 de misiuni diplomatice.
România Internațional, 10.03.2017, 19:02
În cadrul campaniei Dialog cu Diaspora pe teme consulare”- 2017, eveniment care a continuat la Roma, în perioada 9 – 11 martie 2017, a fost organizată și reuniunea regională consulară, la care au participat reprezentanții a 27 de misiuni diplomatice și oficii consulare din Italia, Spania, Republica Federală Germania, Grecia, Portugalia, Republica Cipru, Bulgaria, Republica Serbia, Croația şi Slovenia.
Sesiunea de lucru condusă de secretarul general Cosmin Dinescu și directorul general al Departamentului Consular, Bogdan Stănescu, desfășurată pe parcursul a două zile, a cuprins paneluri de discuții pe probleme specifice din practica de natură consulară, gestionarea situațiilor deosebite de natură a activa Celula de Criză a MAE și utilizarea sistemelor informatice, componente ale platformei integrate E-Cons.
De asemenea, diplomații cu atribuții consulare au analizat rezultatele obținute la un an de la implementarea și operaționalizarea ultimei componente a E-Cons, Sistemul Informatic pentru Managementul Integrat al Serviciilor pentru Cetățeni (SIMISC). Au fost discutate aspecte legate de metodele de promovare a portalului Extern al SIMISC și de utilizarea mediului on-line în relația cu cetățenii români.
Sesiunea de lucru s-a încheiat cu vizita secției consulare a Ambasadei României la Roma, una dintre cele mai moderne locații din rețeaua consulară a României, inaugurată în iunie 2015 și care oferă servicii consulare la cel mai înalt nivel.
Seria întâlnirilor Dialog cu Diaspora pe teme consulare” va continua anul acesta în locații unde comunitățile românești din străinătate sunt numeroase.
Informații suplimentare:
Platforma E-Cons” integrează mai multe sisteme informatice specifice domeniului consular, iar prin operaționalizarea celor mai complexe componente, SIMISC, activitatea consulară se aliniază standardelor tehnologice ale secolului XXI. Astfel, cetățenii români plecați în străinătate vor avea acces la numeroase servicii consulare on-line, indiferent de spațiul geografic unde se află.
Platforma E-Cons” reunește următoarele componente:
– Portalul pentru facilitarea solicitării vizelor – E-Viza
– Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate – CCSCRS
– Sistemul Informatic pentru Managementul Integrat al Serviciilor pentru Cetățeni
– Sistemul National de Informații privind Vizele – SNIV
– Sistemul Informatic Integrat de Management al Documentelor de Călătorie – E-Pass