Reuniune din cadrul campaniei MAE „Dialog cu diaspora pe teme consulare – 2021” în Regatul Spaniei
Ministerul Afacerilor Externe a organizat luni, 25 octombrie 2021, o nouă reuniune din cadrul campaniei Dialog cu diaspora pe teme consulare - 2021.
România Internațional, 27.10.2021, 07:00
Ministerul Afacerilor Externe a organizat luni, 25 octombrie 2021, o nouă reuniune din cadrul campaniei Dialog cu diaspora pe teme consulare – 2021. La reuniunea desfășurată în format hibrid și moderată de ambasadorul României în Regatul Spaniei, Gabriela Dancău, au participat consilierul de stat al Administrației Prezidențiale, Sandra Pralong, reprezentanți ai Departamentului Consular din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, reprezentanți ai misiunii diplomatice de la Madrid și ai oficiilor consulare de la Almeria, Barcelona, Bilbao, Castellon de la Plana, Ciudad Real, Sevilla și Zaragoza, alături de membri ai comunității și ai mediului asociativ românesc din Regatul Spaniei.
În cadrul acestei reuniuni, reprezentanții comunității și ai mediului asociativ românesc au prezentat experiențele proprii în utilizarea portalului www.econsulat.ro și au formulat o serie de propuneri pentru facilitarea accesului, inclusiv în ceea ce îi privește pe cetățenii români care nu au resurse tehnologice sau cunoștințe în utilizarea aplicației. Propunerile s-au referit și la extinderea rețelei consulare, asigurarea necesarului de personal consular, organizarea de consulate itinerante (mobile), debirocratizarea serviciilor consulare, inclusiv prin transmiterea documentelor prin intermediul serviciilor poștale/curierat rapid, îmbunătățirea mijloacelor de comunicare prin intermediul Centrului de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS), situația lucrătorilor sezonieri, alte aspecte legate de muncă și protecție socială, precum și alte teme de interes pentru membrii comunității românești.
Reprezentanții misiunii diplomatice/oficiilor consulare ale României din Regatul Spaniei și din Centrala MAE au prezentat situația comunității românești din perspectiva activității ambasadei și a consulatelor, proiectele pe care le au în derulare pentru sprijinirea membrilor comunității românești, inclusiv planul pentru organizarea consulatelor itinerante/mobile din acest an, răspunzând punctual solicitărilor de informații primite din partea participanților. De asemenea, a fost realizată o scurtă prezentare a principalelor proiecte ale MAE în ceea ce privește redimensionarea rețelei consulare a României, procesul de debirocratizare și digitalizare a serviciilor consulare și proiectele de îmbunătățire a sistemelor informatice din cadrul platformei E-Cons, în special portalul www.econsulat.ro și Call Center-ul, precum și aspectele privind eliberarea cărții electronice de identitate. De asemenea, a fost subliniată preocuparea constantă a MAE pentru îmbunătățirea modului de relaționare și interacțiune a personalului consular cu cetățenii români, solicitanți de servicii consulare.
Cu referire la situația rețelei consulare românești din Regatul Spaniei, au fost prezentate demersurile de redimensionare a acesteia, în special demersurile de înființare și operaționalizare a unui oficiu consular cu rang de consulat general la Madrid, prin transformarea secției consulare a Ambasadei, precum și procedurile necesare pentru înființarea unui Birou consular la Vigo și a unui Birou consular în Insulele Canare, cu sediul în Santa Cruz de Tenerife, ambele birouri ca parte integrantă a Ambasadei României la Madrid.
Pe parcursul reuniunii, reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe au avut un dialog constructiv cu membrii comunității românești, care au apreciat utilitatea acestor discuții punctuale pe teme de interes specific pentru comunitatea din Regatul Spaniei. Reprezentanții mediului asociativ românesc prezenți fizic și online la reuniune au fost îndrumați să valorifice avantajele sistemelor informatice integrate în platforma E-Cons, prin intermediul cărora sunt prestate serviciile consulare (portalul www.econsulat.ro), dar şi să disemineze informațiile primite în cadrul reuniunii în rândul comunităților românești locale.
Evenimentul a fost accesibil pe pagina de Facebook a Ambasadei României în Spania și a Departamentului Consular al MAE.
De asemenea, cu ocazia deplasării în Regatul Spaniei, delegația MAE a avut, la data de 26 octombrie 2021, o rundă de consultări consulare cu partea spaniolă, pe teme de interes pentru implementarea reformei consulare a MAE și pentru împărtășirea unor bune practici în domeniul consular: eficientizarea activității consulare prin măsuri de digitalizare, debirocratizare și degrevare, simplificarea accesului cetățenilor la serviciile consulare, acordarea asistenței consulare în situații speciale, semnalarea unor aspecte privind cooperarea consulară bilaterală și detalii privind operaționalizarea Consulatului General al României la Madrid.
Informații suplimentare:
Programul Dialog cu diaspora pe teme consulare a fost început în 2015, la inițiativa ministrului Bogdan Aurescu, prin acțiuni de informare dedicate cetățenilor din afara granițelor, cu privire la proiectele derulate de MAE pe linia modernizării activității consulare, în vederea asigurării asistenței și protecției cetățenilor români aflați în străinătate. Începând cu luna mai 2021, ca urmare a deciziei în acest sens a ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, Programul Dialog cu diaspora pe teme consulare-2021 a fost relansat, într-o primă etapă în format videoconferință, urmând ca, în funcție de evoluția situației pandemice, să fie reluate și întâlnirile în format fizic. Până la acest moment, au fost organizare astfel de evenimente cu membrii comunităților românești și ai misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României din Germania, Marea Britanie, Cipru, Austria, Portugalia, Franța, Italia și Emiratele Arabe Unite.
Reluarea Programului Dialog cu diaspora pe teme consulare-2021 vine în sprijinul cetățenilor români din străinătate, inclusiv ca răspuns la semnalările din partea acestora, creând un cadru de dialog deschis și constant. Prin intermediul acestui dialog, reprezentanții comunităților românești au posibilitatea de a prezenta problemele pe care le întâmpină, cu obiectivul final de identificare a celor mai eficiente modalități de îmbunătățire a calității serviciilor consulare, inclusiv în contextul impactului major al restricțiilor impuse în contextul crizei sanitare, ce au afectat activitatea consulară.