Întâlnire Bogdan Aurescu – Paolo Gentiloni
Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a avut astăzi, 9 iulie 2015, consultări cu ministrul afacerilor externe şi al cooperării internaţionale al Republicii Italiene, Paolo Gentiloni...
România Internațional, 09.07.2015, 18:21
Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a avut astăzi, 9 iulie 2015, consultări cu ministrul afacerilor externe şi al cooperării internaţionale al Republicii Italiene, Paolo Gentiloni, în cadrul vizitei oficiale efectuate la Bucureşti, la invitaţia ministrului român.
Şeful diplomaţiei române a evocat rolul foarte important pe care îl are comunitatea românească din Italia, inclusiv prin prisma contribuţiei semnificative pe care aceasta o aduce la dezvoltarea economică a acestei ţări. “I-am mulţumit domnului ministru pentru sprijinul pe care autorităţile italiene îl acordă pentru integrarea comunităţii de români în societatea italiană şi, în acelaşi timp, pentru sprijinul pe care îl oferă programelor dezvoltate de statul român de păstrare a limbii şi culturii române. Am discutat şi despre modalităţi de a acţiona împreună pentru a facilita, în continuare, integrarea acestei comunităţi şi pentru a potenţa contribuţia pe care comunitatea românească o aduce relaţiei noastre bilaterale”, a afirmat Bogdan Aurescu.
Ministrul Paolo Gentiloni a evidenţiat, de asemenea, dezvoltarea pozitivă a integrării românilor în societatea italiană: “Comunitatea românească este cea mai numeroasă comunitate străină în Italia, nu numai cea mai numeroasă comunitate românească în străinătate, vorbim despre 1.500.000 de români. Relaţiile actuale de integrare în societatea italiană a comunităţii române sunt pozitive, din mai multe puncte de vedere, precum economic şi cultural. Asistăm de câţiva ani la o tendinţă foarte importantă pentru noi, de dezvoltare a firmelor mici şi mijlocii gestionate de români în Italia”.
Oficialul român a mulţumit, totodată, Italiei pentru sprijinul constant şi susţinut de care România beneficiază în procesul de aderare la spaţiul Schengen şi a manifestat convingerea că acesta va fi menţinut şi în continuare, în perspectiva unei decizii pozitive în acest dosar. În acest context, l-a felicitat pe omologul italian pentru mandatul de succes al Preşedinţiei italiene a Consiliului Uniunii Europene, deţinut în al doilea semestru al anului trecut, contând pe sprijinul părţii italiene de a împărtăşi României din această experienţă, în perspectiva pregătirii mandatului României de Preşedinţie a Consiliului UE din a doua jumătate a anului 2019, pregătire pe care MAE român a început-o deja.
În cadrul convorbirilor, cei doi miniştrii au avut un schimb de opinii extins cu privire la evoluţiile de actualitate la nivel european, îndeosebi în contextul în care Uniunea Europeană se confruntă cu o serie de provocări majore şi complexe, precum criza din Grecia şi problema migraţiei: “România şi Italia, ca state partenere în cadrul Uniunii Europene, trebuie să continue să pledeze împreună pentru o Uniune puternică şi coezivă, care să rezolve problemele cu care se confruntă, în baza respectului pentru valorile şi principiile fundamentale care dau forţă şi consistenţă proiectului european”, a arătat Bogdan Aurescu.