Informare acasă! Siguranţă în lume
Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstârnac, a lansat miercuri, la Botoșani, campania națională Informare acasă! Siguranță în lume, destinată românilor care doresc să muncească în străinătate.
România Internațional, 09.08.2017, 17:30
Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstârnac, a lansat miercuri, la Botoșani, campania națională Informare acasă! Siguranță în lume, destinată românilor care doresc să muncească în străinătate. Cetățenii români vor fi informați în legătură cu siguranța la locul de muncă, riscurile unor boli profesionale, protecția față de abuz și exploatarea prin muncă sau orice alt tip, susținerea accesului nediscriminatoriu al lucrătorilor români pe piața muncii, precum și numerele de urgență în caz de necesitate.
Vrem să oferim un set de informații cât mai corect, credibil și accesibil, care să crească gradul de conștientizare a celor care vor să plece în străinătate cu privire la riscurile care pot apărea. Ministerul Românilor de Pretutindeni, recent creat, încearcă să coordoneze competențele tuturor celor patru ministere, astfel încât să încercăm să venim în sprijinul cetățenilor români aflați nu doar în situații de criză, dar și pe tot parcursul deciziei lor de a se regăsi pe piața muncii din Uniunea Europeană. (…) Obiectivul nostru este ca cetățenii să înțeleagă că se pot adresa în orice moment autorității române și autorității din țara unde se găsesc și că este foarte important să nu aștepte să ajungă într-o situație extremă, în care devin victime, pentru că atunci este foarte dificil să mai găsești soluții. De multe ori, cei care ajung la misiunile noastre diplomatice din regiune se găsesc într-o situație extremă care necesită instrumente extreme, a afirmat Andrea Păstârnac.
Ministrul Românilor de Pretutindeni, susține că, de asemenea, o parte importantă a acestei campanii esteinformarea cetățenilor noștri pentru a-i motiva să revină în România și să se integreze pe piața muncii de acasă. Campania se va derula, în paralel, atât pe teritoriul României, cât și în statele UE în care trăiesc comunități importante de români.
Prezent, miercuri, la Botoșani, cu prilejul lansării campaniei Informare acasă! Siguranță în lume, Ambasadorul Italiei la București, Marco Giungi, a declarat, miercuri, că peste 99% dintre românii din Italia sunt foarte bine integrați. Acesta consideră că românii care desfășoară activități sezoniere în peninsulă au nevoie să fie informați cu privire la locurile de muncă pe care urmează să le obțină. El a admis că: Au existat și cazuri de exploatare umană a cetățenilor români în Italia. Nu ascund acest lucru. Exploatarea umană, exploatarea prin muncă este o crimă. Bineînțeles că astfel de delicte existe peste tot în lume, dar există și soluție. Soluția în Italia este Poliția, justiția și legea.
Marco Giungi a dat asigurări că în Italia drepturile cetățenilor străini sunt respectate, menționând că nu trebuie generalizate cazurile în care anumite drepturi sunt încălcate. În Italia, ca și în România, drepturile omului sunt universale, pentru oameni integrați, care care nu sunt integrați, pentru lucrători civili, pentru lucrători sezonieri, iar drepturile civile includ un salariu minim, așa cum prevede legea, un maximum de ore lucrate, condiții minime, demnitate, a adăugat diplomatul italian.