Ce trebuie să ştiţi despre pensionarea în Germania
Cetăţenii români care muncesc în Germania pot obţine pensia de limită de vârstă, conform legislaţiei germane.
Lica Manolache, 25.04.2016, 14:51
Cetăţenii români care muncesc în Germania pot obţine pensia de limită de vârstă, conform legislaţiei germane. Pentru a beneficia de pensie în Germania trebuie îndeplinite următoarele condiţii:
– o contribuţie de minimum 5 ani la asigurarea socială de pensie.
– contribuţiile la asigurare de pensie sunt de 18,7 % din venit, totalul contribuţiei angajatului şi al angajatorului.
– vârsta legală de pensionare este la 67 ani, în anumite condiţii la 65 de ani.
Totuşi, cei ajunşi la final de carieră, trebuie să ţină cont şi de sistemul de pensii private. Publicaţia Ziarul Românesc a făcut o comparaţie între două cazuri fictive pentru a înţelege mai bine sistemul de pensii din Germania.
“Elena este o mamă româncă, sosită cu familia în Germania la începutul anilor 90. Elena a putut să lucreze cu jumătate de normă pe un salariu de 1.165 euro brut. Valoarea pensiei de stat a Elenei este, în acest moment, fix 190 Euro. Elena nu a lucrat în România.”
Ilie a lucrat atât în România, cât şi în Germania, primeşte acum pensie din cele două ţări. Cu o contribuţie de 13 ani la sistemul german de pensii de stat şi cu o contribuţie de 28 de ani la sistemul de pensii românesc, Ilie are o pensie de 640 Euro.”
“Elena a aflat de pensia Riester, un program pus la punct de ministrul Walter Riester, prin care statul încurajează contribuabilii cu cu bonusuri şi subvenţii pentru a-şi încheia, pe lângă pensia de stat, o pensie privată. Elena a primit prin contractul ei de pensie privată peste 500 de euro anual de la statul german, subvenţii care, alături de propria contribuţie şi dobânzi, îi vor asigura atât o pensie suplimentară luna de lună cât şi posibilitatea de extragere a unei părţi din capital.”
Ilie nu are pensie privată şi “nu a fost angajat în Germania suficient de mulţi ani pentru a fi considerat ca asigurat obligatoriu la casa de sănătate de stat im momentul în care a devenit pensionar.” Astfel, din pensia de 640 de euro, 170 de euro merg lunar la asigurarea de sănătate, iar restul spre chirie şi utilităţi.
Sursa: Ziarul Românesc