În Parlamentul European a avut loc o dezbatere referitoare la zonele rurale din Uniunea Europeană. Cu această ocazie a fost prezentată comunicarea Comisiei Europene privind viziunea pe termen lung pentru zonele rurale.
Zonele rurale reprezintă aproximativ 83% din teritoriul total al Uniunii Europene și găzduiesc aproximativ 137 de milioane de persoane, adică 30% din populația Uniunii. Zonele rurale sunt deosebit de importante ca locuri pentru producția de alimente, pentru păduri și producția de energie, precum și pentru realizarea Pactului verde european, a neutralității climatice și a obiectivelor de dezvoltare durabilă ale Uniunii Europene. Politicile și măsurile de la nivelul Uniunii Europene, combinate cu cele naționale, regionale și locale, sunt esențiale pentru asigurarea prosperității și bunăstării cetățenilor europeni din mediul rural, precum și pentru abordarea provocărilor cu care se confruntă aceștia, și anume declinul și îmbătrânirea populației, un risc mai mare de sărăcie și excluziune socială, și mai puține oportunități de locuri de muncă de calitate. Dezvoltarea zonelor rurale trebuie să rămână o prioritate pe agenda Uniunii Europene şi de aceea este nevoie de o viziune pe termen lung pentru zonele rurale.
Despre acest subiect a vorbit în Parlamentul European, eurodeputatul, Dacian Cioloş.
"Zonele rurale și-au dovedit reziliența atât în timpul pandemiei de COVID-19, cât și acum, de când Ucraina este atacată de Rusia, au dovedit că pot asigura aprovizionarea cu alimente, mai ales prin lanțuri scurte. Cu toate acestea, zonele rurale continuă să aibă probleme structurale mari. E nevoie în continuare de investiții atât în infrastructura de bază, dar și în servicii publice, mai ales pentru educație și sănătate, pentru că e o problemă în continuare de coeziune, de diferență, de dezvoltare, chiar dacă nu atât de mult între Est și Vest cât era pe vremuri, dar din ce în ce mai mult între zonele urbane și zonele rurale, chiar în interiorul aceleiași regiuni. De aceea e nevoie de investiții, mai ales pentru a atrage și a fixa tineri în mediul rural, atât în activitatea agricolă, dar și pentru dezvoltarea economică și socială în general. Și e important să investim în zonele rurale, pentru că pentru Uniunea Europeană sunt un element de identitate, aici sunt ancorate tradiții. Dar sunt convins că zonele rurale pot fi și la originea modernizării societății europene, dacă investim suficient în aceste zone și fixăm tinerii în mediul rural."
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved