Brașovul face încă un pas spre un transport public modern și ecologic.
La Brașov, la mijlocul lunii trecute, au fost puse în circulație 10 autobuze hibrid Mercedes care vor asigura legătura dintre cartierele Stupini și Bartolomeu cu centrul orașului.
Cele 10 autobuze, produse în Franța, au fost achiziționate de către Municipalitate cu suma de 13,4 milioane de lei + TVA, din care finanțarea nerambursabilă de la Uniunea Europeană reprezintă 98% și a fost derulată prin programul REGIO 2014-2020.
Noile autobuze hibride au înlocuit în circulație autobuze mai vechi, poluante, dar prezintă și o serie de alte avantaje: au un consum redus de combustibil, costuri de mentenanță reduse, capacitate de peste 100 de pasageri, dotări moderne precum aer condiționat, sistem supraveghere video la interior și exterior, acces WIFI pentru călători și prize USB pentru încărcarea telefoanelor mobile.
De asemenea, autobuzele au și alte dotări de ultimă generație despre care ne spune directorul SC RATBV SA, Marian Geman:
"Ele sunt dotate cu sisteme moderne de monitorizare prin senzori, au un sistem asemănător sistemelor City Safe - care detectează pietonii, au o asistare la frânare - de exemplu dacă șoferul nu reacționează în timp util la frânare, mașina frânează singură - are asistență la oglinzi, la vederea în spate. Sistemul de ventilație este un sistem modern, antibacterian și antivirus, cu o capacitate foarte mare de schimbare a aerului, adică în aproximativ două minute schimbă întregul volum de aer din habitaclu."
La rândul său, primarul municipiului Braşov, Allen Coliban, a ținut să sublinieze că se dorește ca la Brașov să existe un transport public de calitate, care să fie o opțiune reală pentru cât mai mulți brașoveni, pentru că numai în acest fel se pot rezolva blocajele din trafic cauzate de numărul mare de autovehicule de pe străzi și numai astfel se poate face tranziția spre un oraș verde.
"Zece autobuze, autobuze hibride Citaro de la Mercedes, care vor contribui la reducerea poluării generate de transportul public. În cifre asta înseamnă o reducere de 96.000 de kilograme de dioxid de carbon pe an pe traseele pe care aceste autobuze vor opera, undeva la 1.300 de kilograme de dioxid de azot, sunt cifre importante pentru calitatea aerului din Brașov și cred că pot fi un element de mândrie care să convingă mai mulți brașoveni să folosească transportul public."
Primarul Allen Coliban a mai subliniat că ținta municipalității este să transforme Braşovul într-unul dintre primele municipii mari din România cu transport 100% verde.
Merită menționat că RATBV va fi dotată în final și cu 26 de troleibuze, dar şi cu 32 de autobuze electrice ce au fost achiziţionate de Primăria Braşov, prin intermediul unor proiecte în care municipalitatea asigură o parte a finanţării, restul banilor provenind din fonduri guvernamentale și mai ales din fonduri europene.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved