Timișoara, cel mai mare oraş din partea vestică a României, este în acest an Capitală Europeană a Culturii.
Timișoara, cel mai mare oraş din partea vestică a României, este în acest an Capitală Europeană a Culturii. Cu sloganul "Shine your light - Light up your city!", care adaptat în limba română ar fi "Luminează orașul prin tine", Timişoara doreşte să prezinte tradiţiile sale culturale şi să arate că că este un model de toleranţă, un loc în care convieţuiesc diferite minorităţi, culturi şi religii. Numit şi "oraşul de pe Bega", datorită râului şi canalului navigabil care îl traversează, Timişoara se remarcă, între altele, prin cele trei teatre de stat care au spectacole în română, germană şi maghiară. Timişoara mai este numită şi "mica Vienă" datorită stilului arhitectonic al clădirilor sale de patrimoniu.
Datorită multelor evenimente pregătite pentru acest an, Timişoara a fost vizitată de mulţi oaspeţi din ţară şi din străinătate, după cum am aflat de la directorul Asociaţiei pentru Promovarea Timişoarei, Simion Giurcă:
"Foarte mulți vor să vadă, să fie martori, să experimenteze cât mai multă cultură pe durata șederii lor și încearcă să meargă la cât mai multe evenimente de diferite calibre. Foarte mulți sunt într-adevăr interesați să facă parte din experiența culturală a Timișoarei. Unii vin special pentru anumite evenimente și de exemplu, pot să vă spun în momentul de față că rezervările pentru lunile septembrie-octombrie sunt foarte mari. Deși lunile cu traficul cel mai intens erau iulie-august. Se pare că în acest an septembrie-octombrie vor depăși traficul din lunile de vară. Iar aici avem cu siguranță un magnet care se numește cea mai mare expoziție Brâncuși care a avut loc în România în ultimii 50 de ani."
Expoziţia Brâncuşi va fi deschisă în perioada 30 septembrie 2023 - 28 ianuarie 2024 la Muzeul naţional de Artă din Timişoara, fiind organizată în condiţii excepţionale de securitate. Directorul Asociaţiei pentru Promovarea Timişoarei, Simion Giurcă despre expoziţia Brâncuşi şi despre evenimentele programate în a doua jumătate a acestui an:
"Lumea nu a avut ocazia să vadă mai multe lucrări de-al lui Brâncuși adunate la un loc. Vor fi peste 50 de lucrări aduse din România, Franța și Anglia, iar cu lucrările de la Tate Gallery vom avea, să zic așa, niște staruri dintre lucrările lui Brâncuși, niște highlight. După aceea va începe în august o săptămână fantastică de teatru, Festivalul Euro Talia organizat de Teatrul German de Stat din Timișoara, care aduce niște trupe extraordinare, cu spectacole în diferite limbi. Va fi de asemenea un regal de dans, cu ansambluri cunoscute care vor oferi iubitorilor de dans modern de performanțe deosebite. Avem în pregătire evenimentele care vor închide anul, care sunt încă surpriză, dar care sunt convins că vor fi foarte atrăgătoare. Timișoara pregătește și pentru acest an un târg de Crăciun care să-i sporească farmecul și atractivitatea pe durata sărbătorilor de iarnă. Vom avea din nou un spectacol special în perioada Anului Nou, cu muzică electronică, vor fi concerte, expoziții."
Conform estimărilor, peste un milion de oameni, majoritatea români, vor vizita Timişoara în acest an. Sunt şi mulţi vizitatori din Serbia şi Ungaria, care ajung foarte uşor la Timişoara pe cale rutieră. Există însă şi turişti care vin de la distanţe mai mari şi pentru care aeroportul internaţional Timişoara este locul de unde pornesc să exploreze Timişoara, Capitală Europeană a Culturii 2023.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved