Timişoara, devenită oficial Capitală Europeană a Culturii 2023, priveşte cu încredere spre spectacolul impresionant care va urma până în februarie anul viitor.
Capitală Europeană a Culturii 2023 - alături de orașele Veszprém din Ungaria şi Elefsina din Grecia - Timişoara, din vestul României, a dat startul manifestărilor în weekendul acesta. Timp de trei zile, au fost organizate 130 de acţiuni culturale, la care au participat 500 de artişti din ţară şi din străinătate. Circa 15.000 de spectatori şi peste 100 de oficiali de rang înalt, reprezentând peste 40 de ţări de pe trei continente, au asistat la evenimente. Timişoara s-a transformat într-o imensă galerie de artă, cu numeroase expoziţii colective şi personale. De asemenea, au avut loc concerte de muzică, spectacole de teatru, film şi stradale cu păpuşi gigant, dezbateri în comunitate, un festival de cultură digitală, inaugurarea unei instalaţii cu 5 etaje în Piaţa Victoriei, cu 1.300 de plante, loc de belvedere şi de educaţie pentru biodiversitate, precum şi o lansare de carte de ziua marelui sculptor Constantin Brâncuşi. Artistul Dan Perjovschi şi-a prezentat expoziţia pe roţi - un tramvai decorat cu desene şi mesaje puternic ancorate în viaţa socială, politică şi culturală contemporană. "Este vorba despre o expoziţie care nu mai aşteaptă ca lumea să vină, ci iese ea la oameni" - a explicat artistul, care spune că ideea i-a venit din dorinţa de a prezenta lucrări şi publicului care nu intră foarte des în muzee.
Printre cele mai interesante evenimente se numără și vernisajul expoziţiei artistului român Victor Brauner, aceasta fiind prima retrospectivă organizată în țara sa de origine. Reflectoarele grandiosului spectacol de trei zile s-au stins aproape de miezul nopţii, însă cortina rămâne ridicată, întrucât Timişoara - Capitală Culturală Europeană este abia la început, spun organizatorii. În încheierea programului inaugural, primarul Dominic Fritz a declarat că Timişoara a transmis cu mult curaj mesajul ei în acest weekend. "Valorile care au construit acest oraş - inovare, multiculturalitate, diversitate - au fost văzute şi auzite de întreaga Europă", a spus acesta. "Timişoara, devenită oficial Capitală Europeană a Culturii 2023, priveşte cu încredere spre spectacolul impresionant care va urma până în februarie anul viitor, a adăugat el - sunt programate peste 1.000 de evenimente, cu un mesaj internaţional despre valorile culturale ale oraşului, transmis de sutele de diplomaţi şi jurnalişti care i-au fost alături în acest weekend, dar şi de cei aproximativ un milion de vizitatori care sunt aşteptaţi în decurs de un an. Timişoara are încă multe de arătat şi toată lumea este aşteptată cu braţele deschise." Prezentă la manifestările inaugurale, comisarul european Adina Vălean a decernat Timişoarei premiul "Melina Mercouri", în valoare de 1,5 milioane de euro, acordat oraşelor capitale culturale europene care şi-au îndeplinit angajamentele asumate în program.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved