130 de evenimente au loc, pe parcursul acestui sfârșit de săptămână, cu ocazia lansării programului "Timişoara - Capitală Europeană a Culturii 2023".
130 de evenimente pe parcursul a trei zile pentru inaugurarea oficială a sezonului "Timişoara - Capitală Europeană a Culturii 2023" ! Pitorescul oraș din vestul României devine, de vineri, pentru un an, al doilea din țară - după Sibiu în 2007 - care deține acest mult râvnit statut. Prin el, timișorenii îşi propun să arate că urbea în care locuiesc este una tradiţional multiculturală, deschisă, curajoasă şi inovativă.
Pe parcursul celor trei zile de sărbătoare culturală, la Timișoara sunt așteptate să participe în jur de 16.000 de persoane, între care 100 de înalţi oficiali din ţară şi străinătate, inclusiv zeci de ambasadori, premierul Nicolae Ciucă şi comisarul european Adina Vălean. Sute de artişti români şi internaţionali le propun tuturor concerte, expoziţii, spectacole stradale, teatru, film şi ateliere în întregul oraş, inclusiv în cartiere, totul sub sloganul "Luminează oraşul prin tine!".
Primarul Dominic Fritz și-a îndemnat concetăţenii să fie parte din această sărbătoare: "Este şansa noastră de a arăta tot ce ştim despre moştenirea Timişoarei, dar şi despre energia pe care o avem în ziua de azi şi despre setea pe care o avem pentru viitor. Suntem mândri de oraşul nostru şi sunt absolut sigur că, peste un an, ne vom trezi într-o nouă comunitate, mai bună, mai implicată, în care fiecare dintre noi îşi are locul. Deci, haideţi să facem din acest an anul Timişoarei."
Printre punctele de atracţie ale debutului de sezon "Timişoara - Capitală Europeană a Culturii 2023" se numără expoziţia retrospectivă Victor Brauner de la Muzeul de Artă, prima din România şi una dintre cele mai importante din Europa, dedicată acestei figuri emblematice a culturii avangardiste și suprarealiste românești și europene. Apoi au fost pregătite concerte susţinute de compozitorul și pianistul român Andrei Irimia,de Filarmonica Banatul, de DJ Bully, de cântărețul și compozitorul suedezo-britanic Jay-Jay Johanson sau de compozitorul și pianistul olandez Joep Beving. După mai bine de 30 de ani de turnee în jurul lumii, membrii fondatori ai "Taraf de Haidouks" s-au întors acasă și au pornit, sub bagheta Șaraimanic, un nou proiect - "Taraf de Caliu", prezent și el la Timișoara. Unul din cele mai apreciate gipsy band din lume, "Taraf de Caliu" duce mai departe o muzică tradițională din sudul României.
Organizatorii au promis de neratat și show-ul aerian pus în scenă cu ajutorul macaralelor de spaniolii de la Muaré Experience. O pepinieră cu cinci etaje, cu peste 1.300 de plante, va fi punct de belvedere şi spaţiu de educaţie pentru biodiversitate, în timp ce Universitatea Politehnica găzduiește un adevărat festival de cultură digitală. Dar, mai multe detalii despre programul evenimentelor de la sfârşitul acestei săptămâni sunt pe site-ul opening.timisoara2023.eu.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved